ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Μπενάκης (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών): Πηγαίνουμε στα Άδανα με την ελπίδα να ανασύρουμε έστω έναν ζωντανό (audio)

«Όταν ξεκινάς μια τέτοια αποστολή, το μόνο πράγμα που δεν χάνεις είναι την ελπίδα, το κατά πόσο θα βρούμε τον ζωντανό, τον έναν ενδεχομένως και αν είναι και άλλοι, γίνεται ακόμα πιο όμορφη η στιγμή της διάσωσης. Έτσι λοιπόν, με όλες τις δυνάμεις μας μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία της ανεύρεσης θυμάτων, που μακάρι να είναι στην ζωή».

Με αυτά τα λόγια, ο Μιλτιάδης Μπενάκης, υπεύθυνος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης, περιέγραψε, από το φορτηγό που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα Άδανα, τα συναισθήματα των μελών της ομάδας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Είμαστε σε έναν οδικό άξονα από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και πάμε για Άδανα, υπάρχουν και άλλες ομάδες από Σερβία, Κόσοβο και μια πορτογαλική, αλλά ο καιρός μας έχει καθηλώσει και πάμε σιγά, έχει φοβερή χιονοθύελλα» ανέφερε ο κ. Μπενάκης.

«Ήδη είμαστε με την συνοδεία της επίσημης διασωστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, οι οποίοι θα μας βάλουν στα σημεία που θέλουν να δουλέψουμε με το drone και τις κάμερες που υπάρχουν για να δώσουμε εικόνα και ανίχνευση. Τα σκυλιά είναι σε ετοιμότητα να βγούνε όταν θα χρειαστεί και στα σημεία που θα μας υποδείξουν. Έτσι λοιπόν, εμείς από σήμερα το απόγευμα, όταν φτάσουμε εκεί τις βραδινές ώρες, θα μπούμε στο σχεδιασμό της έρευνας και διάσωσης» εξήγησε ο κ. Μπενάκης.

«Η μία κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει αέρια, χημικά ή από γκάζι, ουσίες δηλαδή που μπορεί να είναι δηλητηριώδεις, έτσι ώστε οτιδήποτε κάνεις να μπορεί να ασφαλίσεις την περιοχή από εύφλεκτες ουσίες. Το δεύτερο είναι ότι μία κάμερα με θερμική δυνατότητα μπορεί να εντοπίσει το θύμα, μέχρι κάποιο βάθος μέσα από τα ερείπια, ούτως ώστε να δώσουμε αμέσως την δυνατότητα να τον απεγκλωβίσουμε» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Μπενάκης ως προς τι τα κάνει η ομάδα εκεί που θα τοποθετηθεί.

Η συγκεκριμένη ομάδα, της οποίας ηγείται ο κ. Μπενάκης έχει εδώ και 10 χρόνια μνημόνιο συνεργασίας με την τουρκική αντίστοιχη υπηρεσία και αμφότεροι συμμετέχουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό.

«Έτσι λοιπόν προχθές το βράδυ, μας πήραν τηλέφωνο, δηλώσαμε ετοιμότητα και μετά το προξενείο μας έδωσε τις επίσημες οδηγίες για να μεταβούμε και να συνδράμουμε στην πληγείσα περιοχή» περιέγραψε ο κ. Μπενάκης.

Ερωτηθείς πώς εισπράττουν οι τουρκικές αντίστοιχες ομάδες την ελληνική αλληλεγγύη και συμπαράσταση, ο κ. Μπενάκης δήλωσε «η Ελλάδα, το ξέρει όλος ο πλανήτης, ότι σε αυτά τα θέματα, από αρχαιοτάτων χρόνων, έχει συναίσθημα, έχει φιλότιμο, έχει αγάπη για τον συνάνθρωπο, άρα αυτά δεν θα πάψουν ποτέ, είναι ελληνικά στοιχεία. Έτσι λοιπόν εμείς μεταδίδουμε αυτή τη στιγμή την αγάπη μας, τον ελληνισμό μας και όλοι τον δέχονται. Και ποιος δεν δέχεται την ανθρωπιά, την αγάπη; Όλοι το θέλουμε. Υπάρχουν λοιπόν στιγμές αδυναμίας, όπως εδώ που μας βλέπουν, μας αγκαλιάζουν, κλαίνε γιατί πάμε για το ίδιο αποτέλεσμα. Πάμε για τον συνάνθρωπο, που αν μπορέσουμε να τον βρούμε και να τον σώσουμε, έχουμε ήδη κάνει όλοι το ίδιο έργο, άρα είμαστε όλοι ίδιοι».

Η επόμενη αποστολή των επίλεκτων, γύρω στα 25-30 άτομα θα φύγει από την Αθήνα, οι οποίοι θα στήσουν καταυλισμό και θα έχουν μαζί τους γιατρούς. «Ήδη ξεκίνησαν με τον κύριο Ρουμελιώτη, ο οποίος ηγείται της αποστολής και πρέπει να είναι στο καράβι για να περάσουν από Χίο» είπε τέλος, ο κ. Μπενάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version