Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Μπενάκης (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών): Πηγαίνουμε στα Άδανα με την ελπίδα να ανασύρουμε έστω έναν ζωντανό (audio)

«Όταν ξεκινάς μια τέτοια αποστολή, το μόνο πράγμα που δεν χάνεις είναι την ελπίδα, το κατά πόσο θα βρούμε τον ζωντανό, τον έναν ενδεχομένως και αν είναι και άλλοι, γίνεται ακόμα πιο όμορφη η στιγμή της διάσωσης. Έτσι λοιπόν, με όλες τις δυνάμεις μας μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία της ανεύρεσης θυμάτων, που μακάρι να είναι στην ζωή».

Με αυτά τα λόγια, ο Μιλτιάδης Μπενάκης, υπεύθυνος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης, περιέγραψε, από το φορτηγό που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα Άδανα, τα συναισθήματα των μελών της ομάδας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Είμαστε σε έναν οδικό άξονα από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και πάμε για Άδανα, υπάρχουν και άλλες ομάδες από Σερβία, Κόσοβο και μια πορτογαλική, αλλά ο καιρός μας έχει καθηλώσει και πάμε σιγά, έχει φοβερή χιονοθύελλα» ανέφερε ο κ. Μπενάκης.

«Ήδη είμαστε με την συνοδεία της επίσημης διασωστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, οι οποίοι θα μας βάλουν στα σημεία που θέλουν να δουλέψουμε με το drone και τις κάμερες που υπάρχουν για να δώσουμε εικόνα και ανίχνευση. Τα σκυλιά είναι σε ετοιμότητα να βγούνε όταν θα χρειαστεί και στα σημεία που θα μας υποδείξουν. Έτσι λοιπόν, εμείς από σήμερα το απόγευμα, όταν φτάσουμε εκεί τις βραδινές ώρες, θα μπούμε στο σχεδιασμό της έρευνας και διάσωσης» εξήγησε ο κ. Μπενάκης.

«Η μία κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει αέρια, χημικά ή από γκάζι, ουσίες δηλαδή που μπορεί να είναι δηλητηριώδεις, έτσι ώστε οτιδήποτε κάνεις να μπορεί να ασφαλίσεις την περιοχή από εύφλεκτες ουσίες. Το δεύτερο είναι ότι μία κάμερα με θερμική δυνατότητα μπορεί να εντοπίσει το θύμα, μέχρι κάποιο βάθος μέσα από τα ερείπια, ούτως ώστε να δώσουμε αμέσως την δυνατότητα να τον απεγκλωβίσουμε» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Μπενάκης ως προς τι τα κάνει η ομάδα εκεί που θα τοποθετηθεί.

Η συγκεκριμένη ομάδα, της οποίας ηγείται ο κ. Μπενάκης έχει εδώ και 10 χρόνια μνημόνιο συνεργασίας με την τουρκική αντίστοιχη υπηρεσία και αμφότεροι συμμετέχουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό.

«Έτσι λοιπόν προχθές το βράδυ, μας πήραν τηλέφωνο, δηλώσαμε ετοιμότητα και μετά το προξενείο μας έδωσε τις επίσημες οδηγίες για να μεταβούμε και να συνδράμουμε στην πληγείσα περιοχή» περιέγραψε ο κ. Μπενάκης.

Ερωτηθείς πώς εισπράττουν οι τουρκικές αντίστοιχες ομάδες την ελληνική αλληλεγγύη και συμπαράσταση, ο κ. Μπενάκης δήλωσε «η Ελλάδα, το ξέρει όλος ο πλανήτης, ότι σε αυτά τα θέματα, από αρχαιοτάτων χρόνων, έχει συναίσθημα, έχει φιλότιμο, έχει αγάπη για τον συνάνθρωπο, άρα αυτά δεν θα πάψουν ποτέ, είναι ελληνικά στοιχεία. Έτσι λοιπόν εμείς μεταδίδουμε αυτή τη στιγμή την αγάπη μας, τον ελληνισμό μας και όλοι τον δέχονται. Και ποιος δεν δέχεται την ανθρωπιά, την αγάπη; Όλοι το θέλουμε. Υπάρχουν λοιπόν στιγμές αδυναμίας, όπως εδώ που μας βλέπουν, μας αγκαλιάζουν, κλαίνε γιατί πάμε για το ίδιο αποτέλεσμα. Πάμε για τον συνάνθρωπο, που αν μπορέσουμε να τον βρούμε και να τον σώσουμε, έχουμε ήδη κάνει όλοι το ίδιο έργο, άρα είμαστε όλοι ίδιοι».

Η επόμενη αποστολή των επίλεκτων, γύρω στα 25-30 άτομα θα φύγει από την Αθήνα, οι οποίοι θα στήσουν καταυλισμό και θα έχουν μαζί τους γιατρούς. «Ήδη ξεκίνησαν με τον κύριο Ρουμελιώτη, ο οποίος ηγείται της αποστολής και πρέπει να είναι στο καράβι για να περάσουν από Χίο» είπε τέλος, ο κ. Μπενάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...