ΔΙΕΘΝΗ

Μεταναστευτικό: Χρήματα για φράχτες στα σύνορα ζήτησε από την Ε.Ε ο Β. Όρμπαν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε χρηματοδότηση από την ΕΕ για φράχτες στα σύνορα, επαναφέροντας μια ιδέα που από καιρό θεωρούνταν απαράδεκτη. Η πρόταση έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση, αναφέρει το Reuters.

Σε έκκληση ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, ο Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε χρηματοδότηση από την ΕΕ για τέτοια έργα, λέγοντας ότι «οι φράχτες προστατεύουν ολόκληρη την Ευρώπη».

Η συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ συγκλήθηκε αφότου η Αυστρία και η Ολλανδία έθεσαν το θέμα του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, ειδικά στα κράτη τους.

Η FRONTEX ανέφερε 330.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων πέρυσι, τις περισσότερες από το 2016. Τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα ως προς το να μοιράζονται το βάρος της υποδοχής προσφύγων στην επικράτειά τους και έχουν επικεντρωθεί εδώ και χρόνια στην εδραίωση των εξωτερικών τους συνόρων για να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν μέσω παράνομων και συχνά θανατηφόρων οδών .

Τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα ως προς το να μοιράζονται το βάρος της υποδοχής προσφύγων στην επικράτεια τους και έχουν επικεντρωθεί εδώ και χρόνια στην εδραίωση των εξωτερικών τους συνόρων για να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν μέσω παράνομων και συχνά θανατηφόρων οδών .

Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία ​​έχουν υψώσει φράχτες στα σύνορα για να κρατήσουν έξω τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μέχρι στιγμής αρνείται να πληρώσει για τέτοια εμπόδια, λέγοντας ότι θα ήταν αντίθετα με τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε στο παρελθόν να χρηματοδοτήσει «συρματοπλέγματα ή τοίχους», αν και το στέλεχος των Βρυξελλών προσφέρει χρήματα για φυσική υποδομή στα σύνορα, όπως εξοπλισμό επιτήρησης.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την ολοένα και πιο περιοριστική προσέγγιση της ΕΕ στη μετανάστευση ως παράνομη και απάνθρωπη. Άλλοι επικριτές λένε ότι η σκληρή συζήτηση για τη μετανάστευση χρησιμεύει για να κερδίσει πολιτικούς πόντους με τους δεξιούς ψηφοφόρους και αγνοεί τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε μια γερασμένη Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΥΓΕΙΑ

Οι επιζώντες του καρκίνου του μαστού διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν και δεύτερο καρκίνο, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version