Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονίζουν οι ηρωικοί Έλληνες διασώστες – Συνεχίζουν να ανασύρουν εγκλωβισμένους

Φωνές, που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια, ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια χιλιάδων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία που κατέρρευσαν μέσα σε μια στιγμή. Λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν, με τους διασώστες να δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 7.000 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό. Η Αντιόχεια είναι μια ισοπεδωμένη πόλη.

Η ΕΡΤ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Στο πλευρό του τουρκικού λαού βρίσκονται οι Έλληνες διασώστες που δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Χατάι, Γιώργος Σιδέρης, περιγράφει μία ακόμα προσπάθεια να απεγκλωβιστεί ένα ακόμα κορίτσι από τα συντρίμμια τουσ πιτιού ενώ δίπλα του η μητέρα του κείτεται νεκρή εδώ και κάποιες ώρες.

Δραματικές διασώσεις στα ερείπια – Αγωνία και θρήνος στα χαλάσματα – Όλο το χρονικό

Πόνος και απόγνωση, ανακούφιση και αισιοδοξία. Συναισθήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία. Οι εικόνες συγκλονίζουν….

Η μικρή Λεϊλά ανασύρεται ύστερα από πολλές ώρες κάτω από τα χαλάσματα στο Γκαζίαντεπ. Ο νους της είναι στη μητέρα της.

Τα σωστικά συνεργεία σε αμέτρητα σημεία όπου κατέρρευσαν κτίρια στις 10 περιοχές που επλήγησαν από το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου με 7,7 και 7,6 Ρίχτερ δίνουν μάχη με τον χρόνο να ανασύρουν τον ανυπολόγιστο αριθμό κατοίκων που έχει εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα.

Διασώστες στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο των σεισμών, σώζουν ύστερα από 30 ώρες τον 5χρονο Σαχίν. Δύο ώρες μετά βγάζουν τον 8χρονο αδελφό του Μοχάμεντ. Άλλα δύο αδελφάκια διασώζονται στο Χατάϊ. Σε άλλο σημείο της πόλης διασώστης μόλις έχει ανασύρει ζωντανό ένα αγοράκι δύο μηνών. Από τα ερείπια απομακρύνονται τραυματισμένοι και ο γονείς του μωρού.

Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν εκτός από το κρύο και οι συνεχείς μετασεισμοί που έχουν ξεπεράσει τους τριακόσιους. Ο κόσμος δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη του προς τα σωστικά συνεργεία. Στις περισσότερες περιοχές η απόγνωση και η δυσαρέσκεια απέναντι στο κράτος ξεχειλίζουν. Μητέρα στο Αντιγιαμάν κλαίει πάνω από τα χαλάσματα του σπιτιού της όπου ανασύρθηκε νεκρό το πεντάχρονο κορίτσι της.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων.

Ο Μεσούτ Χαντσέρ κρατά το χέρι της 15χρονης κόρης του Ιρμάκ που βρίσκεται ξαπλωμένη νεκρή στο κρεβάτι της, κάτω από τα χαλάσματα. Όσοι έχουν σωθεί εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των αρχών, ενώ διασώστες διαμαρτύρονται για έλλειψη εξοπλισμού.

Η σύζυγος τερματοφύλακα που τελικά υπέκυψε εκλιπαρούσε να έρθει κάποιος να τον βγάλει από τα χαλάσματα του σπιτιού τους. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες προσπαθούν να προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος. Σε πολλές πόλεις, όπως στην Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα έχουν καταστραφεί νοσοκομεία.

Υπάρχουν ακόμα ασθενείς εκεί μέσα, κάποιοι σκοτώθηκαν από τον σεισμό, άλλοι πέθαναν γιατί δεν τους φρόντισαν από τότε που σημειώθηκε ο σεισμός.

Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά καθώς περνούν οι ώρες, ο πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία εκτέλεση των εργασιών ανεύρεσης και διάσωσης, αλλά και αποκατάστασης των ζημιών, αποφασίσαμε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις απαραίτητες διαδικασίες με αυτήν την απόφαση, η οποία αφορά 10 πληγείσες επαρχίες και θα έχει διάρκεια 3 μήνες.

Ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 53.000 μέλη σωστικών συνεργείων και νοσηλευτές έχουν κινητοποιηθεί μαζί με μεγάλη δύναμη του στρατού και της αεροπορίας και θα δοθεί κονδύλι βοήθειας 100 εκατομμυρίων λιρών.

Και ενώ οι εικόνες από κάποιους κατοίκους να λεηλατούν μέσα από εγκαταλειμμένα σπίτια προκαλούν οργή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου μαζί με τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας μετέβησαν σε Χατάι και Άδανα. Κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία και κομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προκαλώντας την αντίδραση των μελών της κυβέρνησης.

Η μάχη της ελληνικής ΕΜΑΚ

Ένα 6χρονο κορίτσι βγαίνει ζωντανό, επτά μέτρα κάτω από τόνους τσιμέντου, χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων ανδρών της ΕΜΑΚ. Ανασηκώνει ελαφρά το κεφάλι, δέχεται ένα χάδι, η στιγμή είναι συγκινητική.

Το κοριτσάκι σώθηκε χάρη στην επιμονή του επικεφαλής της ΕΜΑΚ, ο οποίος χωρίς να έχει την πληροφορία ότι υπάρχουν κι άλλοι επιζώντες κάτω από τα ερείπια δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Είχε προηγηθεί η πολύωρη προσπάθεια των διασωστών του ΕΚΑΒ και της ΕΜΑΚ να απεγκλωβίσουν την αδελφή της την 7χρονη Φατμέ, η οποία προσπαθούσε να κρατηθεί στη ζωή κάτω από τα συντρίμμια, με πολλαπλά κατάγματα στα χέρια

Οι Έλληνες διασώστες απομακρύνουν τις κάμερες και ανασύρουν το άψυχο σώμα της Φατμέ. Δεν μπορούν να το πιστέψουν. Λίγο πριν μιλούσε, μαζί τους, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Σε διπλανό κτίριο, οι άνδρες της ΕΜΑΚ, απεγκλωβίζουν έναν 50χρονο πατέρα.

Κάτω από τα ερείπια, βρίσκεται η νεκρή η γυναίκα του και αγκαλιά κάτω από το κλιμακοστάσιο είναι παγιδευμένα τα δύο παιδιά του, το ένα είναι νεκρό. Η 6χρονη κόρη του είναι ζωντανή.

Το απόγευμα, οι ηρωικές προσπάθειες των Έλληνων, αποδίδουν για άλλη μια φορά. Απεγκλωβίζουν ένα 11χρονο κορίτσι. Η μητέρα του είχε απλώσει τα χέρια της σαν φτερούγες για να την προστατεύσει τις δύο κόρες της… η άλλη δεν τα κατάφερε…

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του απεσταλμένου της ΕΡΤ Γιώργου Σιδέρη, με τον Ευθύμιο Λέκκα, ένας απεγνωσμένος πατέρας, άρχισε να φωνάζει για βοήθεια. «Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές και απαντάμε στο επείγον» το μήνυμα του πρωθυπουργού σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την συμπαράστασή μας στον τουρκικό και συριακό λαό. «Τέτοιες ώρες μιλάει η ανθρωπιά και παραμερίζονται οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις. Η πατρίδα μας και ο λαός μας θα είναι δίπλα στους γείτονές μας που δοκιμάζοντα. Η Ελλάδα μαζί με όλη τη διεθνή κοινότητα θα σταθεί αρωγός ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους γείτονές μας που δοκιμάζονται» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα ο πρθυπουργός με ανάρτήσ του στα τουρκικά ευχαρίστησε έλληνες και τούρκους διασώστες. «Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν». Είναι η μετάφραση της ανάρτησης του πρωθυπουργού που έγινε στην τουρκική γλώσσα, η οποία συνοδεύεται από μια φωτογραφία από το πεδίο».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...