Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική κινητοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

Την άμεση αποστολή τριών πτήσεων τσάρτερ στην Τουρκία και την Συρία με ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κιτ χειρουργίων, από τον εφοδιαστικό  κόμβο στο Ντουμπάι ανακοίνωση πριν από λίγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος.

Τόνισε ότι ο ΠΟΥ κινητοποιεί προμήθειες έκτακτης ανάγκης και έχει ενεργοποιήσει το δίκτυο των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στους τραυματίες και τους πιο ευάλωτους.

Υπογράμμισε πως ο ΠΟΥ θα συνεργαστεί στενά με όλους τους εταίρους για να υποστηριχθούν οι αρχές στην Τουρκία και τη Συρία, τις κρίσιμες ώρες και ημέρες που έρχονται, και τους επόμενους μήνες και χρόνια καθώς και οι δύο χώρες θα ανακάμπτουν και θα ανοικοδομούν.

Σημείωσε πως ο ΠΟΥ λειτουργεί στην βάση «χωρίς λύπη», με ομάδες διαχείρισης συμβάντων που δημιουργούνται γρήγορα σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα ανέφερε ότι η χαρτογράφηση των ζημιών είναι σε εξέλιξη, «για να καταλάβουμε πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τομείς όπου δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες.

Εθνικοί αξιωματούχοι τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία ηγούνται των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ενώ προβλέπουν την αυξημένη ανάγκη για φροντίδα τραυματισμών και για τη θεραπεία των τραυματιών. Η αρχική εστίαση είναι στη διάσωση ζωών και στη φροντίδα τραυματισμένων.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι «Τώρα είναι ένας αγώνας με τον χρόνο. Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες ζωντανοί. Οι συνεχείς μετασεισμοί, οι σοβαρές χειμερινές συνθήκες, οι ζημιές σε δρόμους, τα τροφοδοτικά, οι επικοινωνίες και άλλες υποδομές εξακολουθούν να εμποδίζουν την πρόσβαση και άλλες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Οι αριθμοί δεν μας λένε για την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τώρα πολλές οικογένειες, έχοντας χάσει τα πάντα, αναγκασμένες να κοιμούνται έξω στη μέση του χειμώνα. Φυσικά, αυτό που δεν μας λένε αυτοί οι αριθμοί είναι η θλίψη και η απώλεια που βιώνουν οι οικογένειες αυτή τη στιγμή που έχουν χάσει μια μητέρα, έναν πατέρα, μια κόρη, έναν γιο κάτω από τα ερείπια – ή που δεν ξέρουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι ζωντανοί ή νεκροί», κατέληξε ο Δρ. Τένδρος.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 18.700 τραυματίστηκαν, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 3.500 θαλάσσια πουλιά έχουν βρεθεί νεκρά από τις 26 Μαΐου στις ακτές της βόρειας Χιλής, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που ερευνούν...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας Δανός και δύο Ιρανοαυστριακοί, που κρατούνταν στο Ιράν και αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων – κατά την οποία η Τεχεράνη απελευθέρωσε την...

ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος ληστή έγινε στις 17.15 το απόγευμα της Παρασκευής γυναίκα που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι. Άντρας που επέβαινε σε μηχανάκι της άρπαξε...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την Ιαπωνία έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό περίπου 30 άλλων, ενώ δύο άνθρωποι αγνοούνται, ανακοίνωσαν το...