Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Υπό την απειλή των Ρίχτερ Τουρκία και Συρία – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων και η ελληνική ανταπόκριση

Τραγικές είναι οι τελευταίες ώρες σε Τουρκία και Συρία, μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις περιοχές. Ο αριθμός των θυμάτων ολοένα και αυξάνεται, ενώ πλέον είναι βέβαιο πώς πρόκειται για περισσότερους από 1.700 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση «χτύπησε»το μεσημέρι της Δευτέρας (6/2) την Τουρκία μετά τον πρωινό. Το CNN Turk μετέδωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ ενώ το Reuters 7,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το EMSC.

Από την πλευρά της η τουρκική AFAD ανακοίνωσε ότι σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών σημειώθηκε με επίκεντρο την πόλη Καχραμανμαράς.

Δώδεκα λεπτά αργότερα, στις 12:36 σημειώθηκε και ένας ισχυρότατος μετασεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ.

Η ελληνική ανταπόκριση

Η είδηση του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία προκάλεσε θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα. Τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στον τουρκικό λαό εξέφρασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μέσω Twitter, εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Εκτίμηση για μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία που θα διαρκέσουν για μήνες έκανε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Εκτίμησε δε ότι οι νεκροί στις δύο χώρες θα αγγίξουν τις 20.000, ξεπερνώντας τον απολογισμό του 1999, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ρήγμα δεν φαίνεται να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο.

Για ένα ρήγμα της τάξεως των 2.000 χιλιομέτρων που αρχίζει από τον Λίβανο και τελειώνει στη βόρεια Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι ένα ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς σεισμούς. Είμαστε ακόμα στην αρχή των γεγονότων», πρόσθεσε.

Για τη βιβλική καταστροφή το μέγεθος της οποίας ακόμη είναι άγνωστο μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτοντας ότι η ισχύς του κύριου σεισμού εξέπληξε τους ειδικούς. Σχολιάζοντας το γεωλογικό γεγονός το χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς» είπε ο κ. Κώστας Συνολάκης Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιώντας για τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων για τις δραματικές ώρες που έζησαν στην Τουρκία. Μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψαν τα όσα βίωσαν.

Τους 1.700 «αγγίζουν» οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Τους 1.700 φτάνουν οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Όπως επιβεβαίωσε αρκετά πιο νωρίς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΔΙΕΘΝΗ

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να απομακρύνεται η πιθανότητα για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αντιποίνων του ισραηλινού στρατού εναντίον του Ιράν μετά την τηλεφωνική...