Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός στην Τουρκία: Τουλάχιστον 1.014 οι νεκροί, 430 στην Συρία – Φόβοι ότι θα φθάσουν τους δεκάδες χιλιάδες

Σεισμός στην Τουρκία: Οι νεκροί του ισχυρότατου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ ξεπέρασαν τους 1.014 μόνο στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε η υπηρεσία κρίσεων της γειτονικής χώρας.

Ο σεισμός, που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο το Γκαζιαντέπ και είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων. Η διάρκεια ήταν τουλάχιστον 40 δεύτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες.  Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κύπρο και στο Λίβανο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (6/2), λίγο μετά τις 12:00, ένας νέος αντίστοιχου μεγέθους σεισμός, ήρθε να ταρακουνήσει σχεδόν όλη την Τουρκία. Ακολούθησε λίγο αργότερα νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ.

Τα 7,5 Ρίχτερ προφανώς και αναστάτωσαν εκ νέου τους κατοίκους, οι οποίοι βιώνουν την τραγωδία από τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2). Χιλιάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει ενώ σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Ερντογάν ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 912. Πρόκειται για το χειρότερο σεισμό που έχει πλήξει την Τουρκία από το 1939. Το 1939 από σεισμό στο Ερζίντζαν της Τουρκίας, σκοτώθηκαν 32.968 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 100.000.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαικός και Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για Κλιματική Αλλαγή, αναφορικά με τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

Ακόμα ανέφερε ότι «Θα έχουμε και άλλους μετασεισμούς, της τάξεως των 6,5 βαθμών Ρίχτερ και παραπάνω», κάνοντας λόγο για μία «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, με χιλιάδες τραυματίες και 100.000 άστεγους».

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία:  Ξεπέρασαν τους 5.300 οι τραυματίες -Κατέρρευσαν πάνω από 2.800 κτήρια

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 2.818 κτίρια καταστράφηκαν στο σεισμό, ενώ έχουν τραυματιστεί 5.385 Τούρκοι πολίτες.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας σε κατάστημα υαλικών στο Γκαζιαντέπ, την ώρα που εκδηλώνεται ο σεισμός:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη الجزيرة (@aljazeera)

Μετά τον σεισμό οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εκατομμύρια αστέγους, καθώς μόνο στην Τουρκία επλήγησαν 10 πυκνοκατοικημένες πόλεις.  Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες.

Δείτε βίντεο από τις εκτεταμένες καταστροφές στην Καχραμανράς:

This is how the buildings destroyed as a result of the earthquake in #Kahramanmaraş were displayed.#deprem #Idlib #Syria #DEPREMOLDU #TurkeyEarthquake pic.twitter.com/ctczVg1DyI

 

Δύο δραματικά βίντεο που φαίνεται να δείχνουν τη διάσωση ενός παιδιού και ενός ενήλικα από τα χαλάσματα στην τουρκική επαρχία Σανλιούρφα είδαν επίσης το φως τη δημοσιότητας:

Στα πλάνα των βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, διακρίνονται κτήρια στην Σανλιούρφα να καταρρέουν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα:

Σεισμός στη Συρία: 430 νεκροί και 1284 τραυματίες

Στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας, που υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, υπάρχουν πολλά θύματα κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων τα οποία κατέρρευσαν, τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, έχουν φθάσει τα 1.800 συνολικά σε όλη τη χώρα. Έντονα χτυπήθηκαν επίσης οι πόλεις της Χάμα και της Λατάκειας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του συριακού υπουργείου Υγείας, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 430 και οι τραυματίες τους 1284.

Δείτε βίντεο από το Χαλέπι μετά τον σεισμό:

Κατάρρευση κτηρίων στην συνοικία Αλ Ζαμπάντια του Χαλεπίου:

Το υπουργείο Παιδείας της Συρίας ανακοίνωσε τη διακοπή των σχολείων σε όλη τη χώρα για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...