Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Χάρι: Κέρδη και απώλειες με το βιβλίο του

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκαψε τα καράβια» του και δεν θα μπορέσει να επιστρέψει, στο άμεσο μέλλον, στο Μπάκιγχαμ. Με την αυτοβιογραφία του, «Spare» (που σημαίνει «Εφεδρικός», αλλά κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Ρεζέρβα» από τις εκδόσεις «Πεδίο»), κέρδισε χρήμα και φήμη, αλλά έχασε την οικογένειά του και, ίσως, την αποδοχή των συμπατριωτών του – τουλάχιστον των φιλομοναρχικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν στα πιο χαμηλά επίπεδα, καθώς από «άτακτος» και χαριτωμένα απείθαρχος χαρακτηρίζεται πια ως «εμπαθής, αυτοκαταστροφικός, φιλοχρήματος και τοξικός», από μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Η περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εβδομάδα Χάρι», καθώς ο δούκας του Σάσεξ έδωσε αμέτρητες συνεντεύξεις σε μεγάλα δίκτυα, μίλησε για το βιβλίο του λίγο πριν και μετά την έκδοσή του σε πολλές χώρες, ενώ δεν δίστασε να περιγράψει ακόμη και πολύ προσωπικές στιγμές της οικογένειάς του. Τα σχόλια εναντίον του αδελφού του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, αλλά και της Καμίλα, συζύγου του πατέρα του, ήταν τόσο δηκτικά που ενόχλησαν ακόμη και πολίτες ή δημοσιογράφους που δεν έτρεφαν μεγάλη συμπάθεια για τη βασιλική οικογένεια. Το παλάτι επισήμως δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο για το βιβλίο του Χάρι, ακολουθώντας την τακτική της σιωπής που είχε καθιερώσει η βασίλισσα Ελισάβετ για όλα τα προβλήματα του στέμματος. Οσο ο βασιλιάς Κάρολος -που δεν γλιτώνει από το ανάθεμα του μικρότερου γιου του στο βιβλίο- και ο διάδοχος Ουίλιαμ σιωπούν, θεωρούν ότι κερδίζουν στη ζυγαριά που μετρά τη δημοφιλία των μελών του Μπάκιγχαμ και την αποδοχή του ίδιου του θεσμού της μοναρχίας. Αντίθετα, η δημοτικότητα του Χάρι έχει πέσει στα… τάρταρα: Δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 64% έχει αρνητική άποψη για εκείνον και μόλις το 26% θετική – μεγάλη απόσταση από το 80% που είχε ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου, πριν από λίγα χρόνια.

Είτε αρνητικός είτε θετικός, ο αντίκτυπος του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Χάρι είναι μεγάλος στη Βρετανία και σε όλη την Κοινοπολιτεία. Ο κόσμος στήθηκε στην ουρά από τα ξημερώματα την περασμένη Τρίτη που κυκλοφόρησε το βιβλίο, ενώ πολλά βιβλιοπωλεία του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκαν να το βάλουν στην προθήκη ή στα ράφια τους.

Χωρίς μητέρα

Στο βιβλίο του ο Χάρι περιγράφει πώς είναι να μεγαλώνει χωρίς την αγαπημένη του μητέρα, με έναν απόμακρο πατέρα λόγω του πρωτοκόλλου, αλλά και με την πεποίθηση ότι θα είναι πάντα ο εφεδρικός, το «ανταλλακτικό» του αδελφού του. Περιγράφει πώς μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσά τους λόγω του γάμου του με την Αμερικανίδα Μέγκαν και πώς ο Ουίλιαμ του επιτέθηκε πολλές φορές επειδή δεν ήθελε στην οικογένεια «μια χωρισμένη, μιγάδα ηθοποιό». Οι πιο νέοι αναγνώστες του βιβλίου, ίσως, δεν θα ενοχληθούν τόσο όσο οι παραδοσιακοί υποστηρικτές της μοναρχίας με τις περιγραφές του Χάρι για τις πρώτες του σεξουαλικές εμπειρίες, για τη «γνωριμία» με την κοκαΐνη και την κάνναβη στα 17 του χρόνια ή για τις περιπτύξεις με τη Μέγκαν στην αρχή της σχέσης τους. Οι περιγραφές, πάντως, του Χάρι για τον πόνο της απώλειας της μητέρας του αλλά και για την εχθρότητα που ενστάλαξε στην ψυχή του η ψυχρότητα μελών της βασιλικής οικογένειας προς την πριγκίπισσα του λαού θα συγκινήσουν πολλούς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και λίγο καιρό πριν από τη στέψη του Καρόλου, στην οποία μάλλον δεν θα παρευρίσκεται ο Χάρι με τη σύζυγό του, Μέγκαν. Στo εξής όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα τον αντιμετωπίζουν «κουμπωμένα» με τον φόβο ότι θα μεταφέρει με εμπάθεια διαλόγους και γεγονότα.

Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, το «Spare» είναι «το πιο περίεργο» βιβλίο που γράφηκε ποτέ από έναν «γαλαζοαίματο». Για τη συγγραφέα Κάθριν Μάγιερ, βιογράφο του βασιλιά Καρόλου, το βιβλίο του Χάρι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη μοναρχία. Ο Πιρς Μόργκαν, διάσημος δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής στη Βρετανία, έγραψε στο twitter για το βιβλίο του Χάρι ότι «είναι ακόμη πιο άθλιο απ’ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ο πρίγκιπας τα ξεπούλησε όλα». Ο Μόργκαν έχει αποκαλέσει «προδότη» τον Χάρι, ενώ είναι πολύ επικριτικός και με τη Μέγκαν. Το «Bert’s Books», ένα βιβλιοπωλείο στο Γουίλσιρ της Αγγλίας, έβαλε στη βιτρίνα του το «Spare» δίπλα σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου» από τη συγγραφέα Μπέλα Μάκι.

 Ο καβγάς με τον Ουίλιαμ και η ειρωνεία από τον πατέρα του

  • Το βιβλίο του Χάρι δεν το έγραψε ο ίδιος αλλά ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, Τζ. Μέρινγκερ υπό τις οδηγίες του δούκα.
  • Ο Χάρι αναφέρει δύο σοβαρούς καβγάδες που είχε με τον Ουίλιαμ λόγω της Μέγκαν: «Προσγειώθηκα στο μπολ του σκύλου»… «Ο Ουίλιαμ με άρπαξε από τον γιακά και με πέταξε στο πάτωμα», τονίζει.
  • Στις παιδικές μνήμες του έχουν μείνει αστεία του πατέρα του, ο οποίος τον ειρωνευόταν ότι δεν ήταν γιος του.
  • Ο Χάρι ενοχλήθηκε για την άρνηση εκ μέρους του παλατιού να δοθεί στη Μέγκαν η άδεια να φορέσει μία από τις τιάρες της μητέρας του, που ανήκουν στη βασιλική συλλογή.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ

Ολοταχώς για «best seller»

Από τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας, τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν όσους έμειναν στο κρύο για να αγοράσουν την αυτοβιογραφία. Οι βιβλιοπώλες παραδέχονται ότι τέτοιο ενδιαφέρον είχαν πολλά χρόνια να δουν για ένα βιβλίο. Την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1,4 εκατομμύριο αντίτυπα (η αγγλόφωνη έκδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και τον Καναδά), σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο «Penguin Random House». Ακόμη είναι άγνωστος ο αριθμός των πωλήσεων του βιβλίου σε άλλες χώρες – έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Το «Spare» κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Ρεζέρβα» (εκδόσεις «Πεδίο»).

Πάνω από τον Ομπάμα

Το «Spare» ξεπέρασε σε πωλήσεις το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα «A Promised Land», που πούλησε 887.000 αντίτυπα την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του. Οπως εκτιμάται, το βιβλίο του Χάρι θα είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τον ίδιο, αν και έχει δηλώσει ότι θέλει να δώσει μέρος των εσόδων του βιβλίου του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το ζευγάρι έχει βρει έναν προσοδοφόρο τρόπο να αποκομίζει έσοδα, πουλώντας ιστορίες από το Μπάκιγχαμ. Τον περασμένο μήνα προβλήθηκε από το Netflix το ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan», μια σειρά έξι επεισοδίων που περιέγραφε τη δύσκολη συμβίωση του ζευγαριού με τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας και όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφασή του να μετοικήσει στις ΗΠΑ. Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, ο πρίγκιπας Χάρι είχε περιγράψει καβγάδες και διαπληκτισμούς με τον αδελφό του, Ουίλιαμ, ενώ η Μέγκαν είχε παρουσιάσει με θεατρικό τρόπο στιγμιότυπα από την παραμονή της στο Λονδίνο – κάποια από τα οποία θεωρήθηκαν από σχολιαστές άκρως προσβλητικά για τη βασίλισσα.

Περιουσία

Το ζευγάρι δεν έχει την οικονομική στήριξη του παλατιού, με αποτέλεσμα να αναζητεί εισοδήματα. Σύμφωνα με το «Forbes», ο Χάρι στηρίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό στα 10 εκατομμύρια που κληρονόμησε από τη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η Μέγκαν δεν εργάζεται πια ως ηθοποιός, αν και έχει κερδίσει αρκετά από τη συμμετοχή της σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Μόλις εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, ο Χάρι και η Μέγκαν έδωσαν συνέντευξη στην Οπρα Γουίνφρεϊ – μια συνέντευξη που προκάλεσε σοκ στο παλάτι, καθώς η Μέγκαν αποκάλυψε ότι δέχθηκε ρατσιστικά σχόλια από μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η Οπρα τούς βοήθησε να κλείσουν συνεργασίες με το Spotify (πλατφόρμα παροχής περιεχομένου) για την παραγωγή podcast, με την Apple TV+ αλλά και με το Netflix, για την παραγωγή ντοκιμαντέρ, σειρών και παιδικών προγραμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...