Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο κατά της διαφθοράς στην Ευρωβουλή ενόψει… ευρωεκλογών – Εξελίξεις με το Qatargate

Προσωρινή απαγόρευση του λόμπι και αυστηρότερη πρόσβαση στην Ευρωβουλή περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα, στο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που θα συζητηθεί αύριο (Πέμπτη 12/1) από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, κεκλεισμένων των θυρών.

Οι προτάσεις Μέτσολα έρχονται ως απάντηση στον κόσμο των ομάδων άσκησης πίεσης για την προώθηση συμφερόντων, μετά το σκάνδαλο Qatargate που τραυμάτισε βαθιά την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διεθνή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο Μέτσολα προβλέπει 14 προτάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στο θεσμικό όργανο που νομοθετεί για αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας και τη λειτουργία της εσωτερικής Αγοράς.

Εάν οι προτάσεις αυτές υιοθετηθούν από την ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές που δεν επανεκλέγονται δεν θα έχουν δικαίωμα να ασκούν λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα χρόνο, ούτε θα έχουν μόνιμο πάσο πρόσβασης στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρησή τους.

Οι προτάσεις γενικότερου περιορισμού του λόμπινγκ για ένα χρόνο είναι προφανές ότι στοχεύουν στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του κύρους της Ευρωβουλής, ενόψει των ευρωεκλογών, που θα γίνουν το Μάιο του 2024, προκειμένου ευρωπαϊκός ο Τύπος να περιορίσει τα αρνητικά δημοσιεύματα εστιάζοντας σε επιμέρους ζητήματα συμπεριφοράς των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία θίγουν το κύρος του Σώματος.

Πέραν του γνωστού ζητήματος παρατυπιών στις οικονομικές αποζημιώσεις, με ευρωβουλευτές να λαμβάνουν αθέμιτα μέρος του μισθού των βοηθών τους, αλλά και της αδιαφάνειας σχετικά με το Ταμείο Συντάξεων των πρώην ευρωβουλευτών που φαίνεται πως καταρρέει, τρανό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση ευρωβουλευτή που δηλώνει 48 βοηθούς (!), ενώ η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα μόλις 7 κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα κατά της διαφθοράς φαίνεται ότι αποτελούν προτάσεις αυτορρύθμισης, χωρίς εποπτεία από ανεξάρτητο όργανο ελέγχου.

Διεύρυνση της έρευνας για το Qatargate

(AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

Στο μεταξύ, η έρευνα για το Qatargate διευρύνεται από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου και σε άλλα πρόσωπα, πέραν των τεσσάρων που τους έχουν επιβληθεί περιορισμοί ελευθερίας και οι οποίοι καλούνται σε συμπληρωματικές καταθέσεις όσο ο ιστός του κυκλώματος μεγαλώνει.

Ο ανακριτής έχει καλέσει τώρα τον πατέρα της Εύας Καϊλή, και τη σύντροφό του για να εξηγήσουν το ρόλο τους στη μεταφορά βαλίτσας με μετρητά. Ο Αλέξανδρος Καϊλής χρησιμοποιεί Βέλγο δικηγόρο ιταλικής καταγωγής και όχι τον ελληνοβέλγο που εκπροσωπεί την κόρη του.

Οι βελγικές αρχές, ιδιαίτερα ευαίσθητες σε θέματα διαφθοράς, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ακριβή προέλευση των χρημάτων και τους τρόπους μεταφοράς και διανομής τους, μεταξύ των μελών του κυκλώματος

Άρσεις ασυλιών με κατεπείγουσα διαδικασία

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να αποδεχτεί την πρόταση επείγουσας διαδικασίας για την άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών, πριν την ολομέλεια του Φεβρουαρίου. Τα ονόματα των δύο πολιτικών δεν αναφέρονται από την Πρόεδρο Μέτσολα, αλλά πιστεύεται ότι πρόκειται για τον Βέλγο Marc Tarabella και τον Ιταλό Andrea Cozolino. Και οι δύο είναι μέλη της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...