Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία αντιμέτωπη με ανεπάρκεια σχεδόν 3.200 φαρμάκων

Όπως σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έτσι και στην Ιταλία προκύπτει θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων, σε σημείο που ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (AIFA) μιλά περί ανεπάρκειας για σχεδόν 3.200 φαρμακευτικά σκευάσματα, ανάμεσα στα οποία και πολλά από τα επώνυμα που χρησιμεύουν στην καταπολέμηση της γρίπης και ιώσεων, με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φαρμακοποιών, περισσότερα από 2.000 φαρμακεία της Ιταλίας είναι σε θέση να παράξουν φάρμακα στα επιτόπου εργαστήριά τους, όμως λείπουν οι δραστικές ουσίες.


Ιταλία: Λείπουν δραστικές ουσίες και υλικά για συσκευασίες

Σε τι οφείλεται όμως αυτή η έλλειψη; Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου μείγματος, αφού συνέπεσαν παράγοντες όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ήδη υψηλών τιμών των καυσίμων, οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης αλλά και οι δυσκολίες εφοδιασμού σε όλο το μήκος της αλυσίδας. Για παράδειγμα, λείπουν το αλουμίνιο και το γυαλί, απαραίτητα υλικά για τις συσκευασίες.

Η ανεπάρκεια ανάγκασε ήδη από τον Νοέμβριο τους φαρμακοποιούς να αποτρέπουν τους πολίτες στην άσκοπη συσσώρευση φαρμάκων. Και δεδομένου της γρίπης και των εποχικών κρυολογημάτων που έχουν σαρώσει την Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, συν τις μεγάλες πωλήσεις φαρμάκων λόγω κορονοϊού, το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό σε καθημερινή βάση.

Η Ιταλία η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων, θα μπορούσε να υπάρξει μια προσωρινή διέξοδος σε αυτό: τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν για την μεγάλη πλειοψηφία των φαρμάκων.

Όμως αυτό δεν υπόκειται στην νοοτροπία των Ιταλών. Απόδειξη, το γεγονός πως η Ιταλία είναι η χώρα που φαίνεται να έχει το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη, στο σημείο που κάθε χρόνο οι Ιταλοί ξοδεύουν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να αγοράσουν επώνυμα φάρμακα αντί για τα γενόσημά τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...