Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Εύα Καϊλή: «Εκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ» την αποκάλεσε ο Guardian

Ένα εκτενές άρθρο για το Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή δημοσιεύει σήμερα ο βρετανικός Guardian, ο οποίος αποκαλεί την Ελληνίδα ευρωβουλευτή «Εκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ».

Στο άρθρο που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τζένιφερ Ράνκιν και Έλενα Σμιθ, αναφέρεται ότι «Η Καϊλή ήταν εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν πολύ για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι της έδωσαν το παρατσούκλι “εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ”. Ένας ευρωβουλευτής θυμάται να πίνει καφέ με την Καϊλή, όταν εκείνη ζήτησε τη βοήθειά τους για να “βελτιώσει τη γλώσσα” σε ένα ψήφισμα για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο».

«Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να καλέσουν το Κατάρ να διεξάγει έρευνες. Η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. “Απλώς σκέφτηκα, εντάξει, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το Κατάρ”», δήλωσε ο ευρωβουλευτής στον Guardian.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά τη συζήτηση του σχετικού ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Καϊλή εξέπληξε τους συναδέλφους της όταν δήλωσε ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους μεταναστών εργατών.

Ένας ευρωβουλευτής, ο Ερίκ Μαρκάρντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη θέση του κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας στο Κατάρ (και σε τρία άλλα κράτη), δήλωσε στο NPR ότι «ήταν πολύ προφανές ότι [η Καϊλή] ήταν πολύ υπέρ της χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στο Κατάρ πολύ γρήγορα και με όχι τόσους πολλούς όρους, αλλά δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τις άλλες χώρες».

Ο Guardian επισημαίνει πως στην Αθήνα, το σκάνδαλο του Qatargate, «όχι μόνο έχει συγκλονίσει τους Έλληνες, αλλά έχει ηλεκτρίσει μια πολιτική σκηνή που είναι ήδη προετοιμασμένη για τις εκλογές του επόμενου έτους»

Παράλληλα,  η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου για την εμπλοκή της Καϊλή στο σκάνδαλο.

«Είναι μια τραγική υπόθεση», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, «ο οποίος ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έπαιξε όχι μικρό ρόλο στην άνοδο της πρώην παρουσιάστριας ειδήσεων μέσω του κεντροαριστερού κόμματος», γράφει ο Guardian.

«Αδιανόητο πολιτικά, θεσμικά και ηθικά», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά με το σκάνδαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ & ΓΕΣ, επισκέφθηκε νησίδες και νησιά του Αν....