Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη και τανκς στη Ρουμανία

Η Γαλλία ενισχύει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στέλνοντας βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στα Βαλκάνια και μετά το πεζικό και τα πιο σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα Mamba, το επίσημο Παρίσι έστειλε και άρματα μάχης «Leclerc» στη Ρουμανία, αργότερα δε θα σταλεί μια μοίρα μαχητικών αεροπλάνων «Rafale».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Security Network, τα γαλλικά άρματα μάχης «Leclerc», που θεωρούνται το καμάρι της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας και ένα από τα πιο ακριβά άρματα μάχης δυτικής παραγωγής, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην πρόσφατη άσκηση της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ, στη Ρουμανία.

Μαζί με άλλα οχήματα, πυροβολικό και πεζικό των ΗΠΑ, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, ως ηγετικά έθνη της ομάδας, εξασκήθηκαν σε κοινή δράση με τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από αυτό, οι υπουργοί Άμυνας της Ρουμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι, στο πλαίσιο της «αεραστυνόμευσης – AIRPOLICING» του ΝΑΤΟ, το Παρίσι θα στείλει μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Rafale στη χώρα αυτή.

«Η παράδοση των αρμάτων μάχης Leclerc και η μελλοντική ανάπτυξη των αεροσκαφών Rafale είναι μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας που ανέλαβε η Γαλλία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η εμπλοκή του Παρισιού στη Ρουμανία ονομάζεται αποστολή «Αετός» και ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου. Η αποστολή στη Ρουμανία αποτελείται από περίπου 750 στρατιώτες, δηλαδή τον τακτικό γαλλο-ολλανδικό σχηματισμό που ηγείται της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ, τη μονάδα αεράμυνας με το σύστημα „mamba“, τον τομέα της μηχανικής και το λεγόμενο εθνικό μέρος υποστήριξης», αναφέρεται στο κείμενο.

Το σύστημα αεράμυνας, το οποίο ονομάζεται “mamba” στη Γαλλία, έχει τον ρόλο της προστασίας των κρίσιμων υποδομών και δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και στον αέρα, και στάλθηκε στη Ρουμανία με διάφορους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ επιτήρησης GM-200.

Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι το “mamba” είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των απειλών στον εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των drones, των πυραύλων cruise και των βαλλιστικών πυραύλων.

«Το σύστημα εξυπηρετείται από προσωπικό περίπου 100 ατόμων και είναι ενσωματωμένο στο εθνικό σύστημα αεράμυνας της Ρουμανίας. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Εκτός από το σύστημα mamba, ο ρουμανικός ουρανός φυλάσσεται από τα συστήματα Patriot που απέκτησε η χώρα από τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια και το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα με πυραύλους SM-3 στη βάση Deveselu», αναφέρει το κείμενο, μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Η σύνδεση...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συμβουλές για γονείς βρεφών και νηπίων έως πέντε ετών, από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» περιλαμβάνονται σε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε την πρόκριση για το τελικό του Australian Open και στις δηλώσεις του παρουσιάστηκε τρομερά ενθουσιασμένος, ενώ εξέφρασε και το δικό...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκτιμούμε ότι επιπλέον (δημοσιονομικός) χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον...