Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Εντογάν στέλνει Μόσχα τους Ρώσους εκπαιδευτές των S-400 – Η «στροφή» πριν δει τον Μπάιντεν

Πίσω στη Μόσχα στέλνει η Άγκυρα τους Ρώσους αξιωματικούς που εκπαιδεύουν τα τουρκικά στελέχη στο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet.

Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και η εξέλιξη αυτή έχει σημασία καθώς γίνεται λίγο πριν τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Εντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διαβεβαίωσε» ότι οι S-400 θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας και ανακοίνωσε ότι έχουν σταλεί τούρκοι αξιωματούχοι στη Ρωσία για εκπαίδευση. Απέρριψε ωστόσο την «πρόταση» άλλων χωρών πως η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τους S-400.

Για το ίδιο θέμα, κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη δημοσιογράφους του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα δεν αγόρασε τυχαία το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα αλλά επειδή πρέπει προστατεύσει τον εαυτό της καθώς «συνέχεια μπροστά μας, φέρνετε την Ανατολική Μεσόγειο όπως και τη Κύπρο».

«Εμείς τους S-400 δεν τους πήραμε έτσι τυχαία.  Τους αγοράσαμε επειδή τους έχουμε ανάγκη. Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα δεν είναι στην ατζέντα, σιγά – σιγά φεύγει από την ατζέντα. Αλλά να πω κι αυτό. Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της; Συνέχεια μπροστά μας φέρνετε την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και την Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, θύμισε ότι η Άγκυρα ήταν εκείνη που έστελνε ερευνητικά και σεισμογραφικά στην Κύπρο και παρενέβαινε στα εσωτερικά της Αιγύπτου με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Πρόσθεσε ότι στην τουρκική «στροφή» προς τις διαπραγματεύσεις έχουν συμβάλει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...