Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους δημοσιογράφους – Μπαράζ απειλών και επιθέσεων

Ο διεθνής οργανισμός για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, Άρθρο 19, κατήγγειλε την Πέμπτη απειλές για τη ζωή και άλλες επιθέσεις εναντίον πολλών μελών του στο Μεξικό. Mέχρι στιγμής το 2022, θεωρείται η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους εργαζόμενους του Τύπου στη χώρα.

Ο Leopoldo Maldonado, διευθυντής της οργάνωσης για το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, εξήγησε ότι μόνο μέχρι στιγμής φέτος έχουν σημειωθεί 17 επιθέσεις, μεταξύ των οποίων: απειλή θανάτου εναντίον του, μερική καύση οχήματος συνεργάτη, κατασκοπεία σε γραφεία και σπίτια ατόμων, απόπειρα FISHING, κλοπή μεταξύ άλλων 1.600 αρχείων.

“Υπάρχουν τρεις ποινικές καταγγελίες έχουμε παρουσιάσει τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας”, είπε ο Μαλντονάντο σε συνέντευξη Τύπου μαζί με μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου του Άρθρου 19. “Ήταν η πιο έντονη χρονιά επιθέσεων δεν είχαμε ζήσει έτσι για πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα, διευκρίνισε, καμία από τις καταγγελίες που παρουσιάστηκαν δεν οδήγησε σε διαδικασία έρευνας για να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, άλλα εγκλήματα και υποθέσεις κατασκοπείας που περιλαμβάνουν το Μεξικανικό Ναυτικό, μονάδα του οποίου συνελήφθη τον Σεπτέμβριο έξω από τις εγκαταστάσεις του στην Πόλη του Μεξικού.

Ο Maldonado παραδέχτηκε ότι οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί σε βαθμό που ο Πρόεδρος του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador, τους κατηγόρησε ότι είναι μια συντηρητική ομάδα αφιερωμένη στην επίθεση εναντίον του. Κατηγορία που η δημοσιογράφοι απορρίπτουν κατηγορηματικά και ζητούν να αναγνωριστεί η δουλειά τους.

«Ο λόγος ενός αρχηγού κράτους μετράει, μετράει πολύ, ο λόγος του έχει μεγάλη δύναμη, μπορεί να καταστρέψει τη φήμη και ηθικά με την αξιοπιστία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών», είπε ο Μαλντονάδο.

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, το Άρθρο 19 τεκμηριώνει τη δολοφονία 12 δημοσιογράφων, καθιστώντας το 2022 το πιο θανατηφόρο έτος για τους επικοινωνιολόγους.

Ο Μαλντονάδο πίεσε επίσης την κυβέρνηση να διευκρινίσει τη χρήση του spyware Pegasus που χρησιμοποιείται για την κατασκοπεία δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο AMLO, το ακρωνύμιο με το οποίο είναι γνωστός ο πρόεδρος, έχει αρνηθεί ότι η κυβέρνησή του κατασκοπεύει δημοσιογράφους ή αντιπάλους με το πρόγραμμα της ισραηλινής εταιρείας NSO Group και έχει υπερασπιστεί ότι ο στρατός εκτελεί μόνο «εργασία πληροφοριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...