Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τα πληρώματα ασθενοφόρων του δημόσιου συστήματος υγείας θα προχωρήσουν σε απεργία

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών του δημόσιου συστήματος υγείας (NHS) της Βρετανίας ψήφισαν και αυτοί υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, αλλά η κυβέρνηση έκρινε σήμερα “απρόσιτες” τις διεκδικήσεις τους.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Unison, χιλιάδες διασώστες της υπηρεσίας ασθενοφόρων ψήφισαν υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας σε πολλές περιοχές της Αγγλίας, κυρίως το Λονδίνο, πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, με αίτημα αυξήσεις μισθών και προσωπικού.

Εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης και του συστήματος υγείας, οι νοσηλευτές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα κατέβουν σε απεργία για δύο ημέρες, στις 15 και στις 20 Δεκεμβρίου, σε μια πρωτοφανή κίνηση εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα στη Βρετανία.

Η απόφαση να προχωρήσει κάποιος σε απεργία και να “χάσει ένα ημερομίσθιο” είναι πάντα “δύσκολη”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματέας του συνδικάτου Unison Κριστίνα Μακάνια. Ωστόσο οι καθυστερήσεις και ο χρόνος αναμονής δεν θα μειωθεί “όσο η κυβέρνηση δεν δρα για τους μισθούς”, σημειώνει.

Ωστόσο στην ανακοίνωση η Μακάνια διευκρινίζει ότι “οι ασθενείς θα συνεχίσουν πάντα να έχουν προτεραιότητα” και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ αντέδρασε λέγοντας ότι “λυπάται βαθύτατα” για την απόφαση των διασωστών, “η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός καθώς πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας”.

“Οι οικονομικές συνθήκες καθιστούν τα αιτήματα των συνδικάτων απρόσιτα”, σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον αύξησης για όλο το προσωπικό της βρετανικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας –εξαιρουμένων των γιατρών, των οδοντιάτρων και της διοίκησης– θα στοίχιζε 700 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως (810 εκατομμύρια ευρώ).

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε να αυξήσει κατά 1.400 στερλίνες ετησίως (1.620 ευρώ) τους μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου εργαζομένων στο NHS, πράγμα που σημαίνει για τους χαμηλότερους μισθούς αύξηση έως και 9,3%.

“Η προτεραιότητά μας είναι να διατηρηθεί η ασφάλεια των ασθενών κατά τη διάρκεια των απεργιών αυτών”, τόνισε επίσης και επανέλαβε ότι η πόρτα του παραμένει “ανοιχτή” για συνομιλίες με τα συνδικάτα.

Η τελευταία περίοδος του έτους βρίσκει τη Βρετανία αντιμέτωπη με μια σειρά απεργιών, από αυτήν των υπαλλήλων των ταχυδρομείων ως αυτή των σιδηροδρομικών, μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε πολλούς κλάδους, από αυτόν των εργαζομένων στα αεροδρόμια ως των δικηγόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Mercedes-Benz αποκάλυψε τις ανανεωμένες GLE SUV και GLE Coupe. Σχεδιαστικά, τα δύο μοντέλα δεν έχουν μεγάλες αλλαγές με τις διαφορές να εστιάζονται κυρίως...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Ένα πραγματικό περιστατικό σημειώθηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ειδικότερα σε γραφείο τελετών. Συγκεκριμένα,  γυναίκα βρέθηκε ζωντανή μέσα σε σακούλα που...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, νέα 0ημερη προθεσμία για να καταθέσει ανωμοτί, έλαβε -μέσω των δικηγόρων του- ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος καλείται...

ΔΙΕΘΝΗ

Η υπόθεση του αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, με την αποκάλυψη του περιεχομένου των συνομιλιών του με φυλακισμένους του Ιταλικού υπόκοσμου αλλά και την επίθεση των...