Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

30 ημέρες φυλακή στον Ναβάλνι λίγο μετά την επιστροφή και την σύλληψή του στη Ρωσία

Ποινή φυλάκισης διάρκειας 30 ημερών επιβλήθηκε στον Αλεξέι Ναβάλνι, λίγο μετά την σύλληψή του σε αεροδρόμιο της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι κατηγορείται για παραβίαση της αναστολής του, καθώς κρατούταν για την υπεξαίρεση χρημάτων, κατηγορία την οποία είχε αμφισβητήσει ως ψευδή και πολιτικά υποκινούμενη.

Οι κατηγορίες του απαγγέλθηκαν το 2018, όταν θέλησε να κατέβει στις ρωσικές εκλογές ως αντιπολιτευόμενος του Πούτιν.

Ηγέτες και πολιτικά πρόσωπα από  την Ευρώπη ( Ιταλία, Γερμανία, Κομισιόν) και τις ΗΠΑ  έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι η σύλληψή του είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές», έγραψε ο Πομπέο στο Twitter.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, είχε επίσης σχολιάσει την σύλληψη του Ναβάλνι ως «αποτρόπαιη».

«Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι, η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει το πώς ένα δηλητήριο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος», προσέθετε ο Ράαμπ.

Ο Ναβάλνι είχε υποστεί δηλητηρίαση τον περασμένο Αύγουστο κι ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο της Σιβηρίας.

Η ουσία με την οποία είχε δηλητηριαστεί επρόκειτο για το Novichok, ένα σοβιετικής προέλευσης δηλητήριο το οποίο παραλύει τα νεύρα.

Όσον αφορά τη δηλητηρίαση, ο Ναβάλνι είχε «δείξει» το Κρεμλίνο ως υπαίτιο για το περιστατικό.

Για την θεραπεία του, ο Ναβάλνι είχε διακομισθεί αεροπορικώς σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Η Γερμανία ήταν η χώρα από την οποία πέταξε ο Ναβάλνι προς τη Ρωσία, όπου έλαβε χώρα η σύλληψή του.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, ο Ναβάλνι δήλωνε πως δεν ήταν φοβισμένος, αν και οι ανησυχίες πως η επιστροφή του δεν θα έβαινε καλώς κυριαρχούσαν στον ρωσικό Τύπο.

Πράγματι, η σύλληψή του έλαβε χώρα με το που ο Ναβάλνι πάτησε σε ρωσικό έδαφος χθες και ο ίδιος αναγκάστηκε να περάσει το βράδυ σε αστυνομικό τμήμα.

Το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής δεν είναι ακόμη γνωστό, ενώ γεγονός αποτελεί πως, μέχρι στιγμής, δεν του έχει επιτραπεί η επικοινωνία με τη δικηγόρο του, Όλγα Μιχαήλοβα, η οποία επέβαινε μαζί του στην ίδια πτήση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών»,...