Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Νέα ρύθμιση στεγαστικών δανείων για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών, δημοσιοποιήθηκε σήμερα το προσύμφωνο καλής θέλησης σχετικά με την προστασία των καταναλωτών που έχουν στεγαστικά δάνεια.

Επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες με στεγαστικά δάνεια, εξ αυτών οι 300.000 είναι ευάλωτοι πολίτες και 700.000 πολίτες μεσαίας εισοδηματικής ικανότητας. Εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, του Euribor αλλά και της οικονομικής κρίσης που επήλθε λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Το προσύμφωνο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο ισπανικό ΦΕΚ, μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα μετά από ένα μήνα, όταν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις των τραπεζών – αφορούν σε ορισμένες λεπτομέρειες – προκειμένου τα μέτρα να υιοθετηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το προσύμφωνο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το πάγωμα των επιτοκίων, την επιμήκυνση δανείων έως και επτά χρόνια και την κατάργηση των προμηθειών για ορισμένες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, στην Ισπανία υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια μεταβλητά στεγαστικά δάνεια που, ως εκ τούτου, επηρεάζονται από το Euribor, δείκτης ο οποίος  από -0,477% τον περασμένο Ιανουάριο στο κλείσιμο του Οκτωβρίου, το μέσο επιτόκιο έφθασε το 2,629%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2008.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων

Νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 25.200 ευρώ:

– Εάν το νοικοκυριό διαθέτει το 50% του εισοδήματός του για την πληρωμή του στεγαστικού δανείου, μπορεί να το μετατρέψει με τόκο 0,1 κάτω από το Euribor κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χάριτος πέντε ετών. Δηλαδή: εάν το Euribor τον Ιανουάριο ήταν στο 2%, θα έπρεπε να πληρώσει τους τόκους που αντιστοιχούν στο 1,9%. Και αυτό θα μπορούσε να ισχύσει για πέντε χρόνια. Ένα άλλο παράθυρο που ανοίγει εάν πληρούνται αυτές τις προϋποθέσεις, είναι η παράταση της διάρκειας του δανείου κατά άλλα επτά χρόνια.

– Εάν αφετέρου, νοικοκυριό με εισόδημα κάτω των 25.200 ευρώ διαθέτει λιγότερο από το 50% για το στεγαστικό του δάνειο, τότε θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη ρύθμιση αλλά μόνο για δύο χρόνια.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα δέσμευσης της δόσης για 12 μήνες, δηλαδή έλλειψη κεφαλαίων και τόκων, χαμηλότερο επιτόκιο του αναβαλλόμενου κεφαλαίου και παράταση της διάρκειας του δανείου έως και επτά έτη.

Για τα μεσαία εισοδήματα κάτω των 29.400 ευρώ τα οφέλη είναι:

Πάγωμα πληρωμής στεγαστικού για ένα χρόνο, χαμηλότεροι τόκοι σε κάθε δόση και παράταση του στεγαστικού δανείου για επιπλέον επτά χρόνια.

Τέλος, καταργούνται από το 2023 οι προμήθειες για πρόωρη εξόφληση στεγαστικού δανείου αλλά και αυτές που προκύπτουν από την μεταβολή από στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό για όσους διαθέτουν το 30% του εισοδήματός τους στην πληρωμή του στεγαστικού δανείου.

Ως αυτή την ώρα οι μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες αποδέχονται τη συμφωνία, καθώς δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα αποτελέσματα της κρίσης του 2008. Την περίοδο εκείνη όπου μετά από τις χιλιάδες εξώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, οι τράπεζες βρέθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα στην κατοχή τους χωρίς να μπορούν να τα διαχειριστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για...

ΥΓΕΙΑ

Στο θέμα της έξαρσης των ιώσεων, αναφέρθηκε ο Χρήστος Σαββόπουλος, διευθυντής της προπαιδευτικής κλινικής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις...

LIFESTYLE

Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Δέσποινα Βανδή στην κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου». Η επιτυχημένη τραγουδίστρια μίλησε στη Μαρία Μπακοδήμου για...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...