Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τα 80α γενέθλια του Μπάιντεν – Έξι παγκόσμιοι ηγέτες άνω των 80

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε χθες Κυριακή (20/11) τα 80 του χρόνια και το γιόρτασε με ένα ένα brunch μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ, μία οικογενειακή γιορτή που συνέχισε το κλίμα χαράς μετά τον γάμο της εγγονής του στον Λευκό Οίκο το Σάββατο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «άγγιξε» ένα νέο ορόσημο την Κυριακή, έκλεισε τα 80 του χρόνια και έγινε ο γηραιότερος πλανητάρχης στην ιστορία, ο μόνος που υπηρετεί στο ρόλο κατά την ένατη δεκαετία του. Το τρέχον 117ο Κογκρέσο είναι το «γηραιότερο» των τελευταίων 20 ετών και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο ηγέτης της μειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ είναι και οι δύο άνω των 70 ετών. Η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Νταιάν Φενστάιν είναι επίσης 89, ενώ η Νάνσι Πελόζι μόλις παραιτήθηκε, στα 82 της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια ώρα όρισε τον νεότερο πρωθυπουργό του εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, τον 42χρονο Ρίσι Σούνακ. Yπάρχουν ακόμα πολλοί ηγέτες και προσωπικότητες του κόσμου που είναι τόσο ηλικιωμένοι ή και μεγαλύτεροι από τον Μπάιντεν. Μέχρι πρόσφατα, φυσικά, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα είχε περίοπτη θέση σε αυτόν τον κατάλογο – βασίλεψε για 70 χρόνια μέχρι που πέθανε φέτος σε ηλικία 96 ετών.

Πάπας Φραγκίσκος, 85 ετών

Έχοντας γίνει ο γηραιότερος εν ενεργεία Πάπας εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο Φραγκίσκος παραμένει διαυγής και δραστήριος. Έχει κάνει σημαντικές αλλαγές από την ανάληψη της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης ενός νόμου του 2019 που περιγράφει πώς οι καρδινάλιοι και οι επίσκοποι θα μπορούσαν να ερευνηθούν για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης, μια προσπάθεια αποκατάστασης της πίστης στην εκκλησία.

Εμίρης του Κουβέιτ, 85 ετών

Ο ηγεμόνας του Κουβέιτ, Σεΐχης Ναουάφ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ βρίσκεται στην εξουσία από το 2020, διαδεχόμενος τότε τον 83χρονο ετεροθαλή αδερφό του. Επιβλέπει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αραβικής χερσονήσου, αλλά φήμες λένε οτι η υγεία του έχει επιδεινωθεί πολύ.

Βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε’, 85 ετών

Το τρίτο παιδί και μοναδικός γιος του Βασιλιά Όλαφ Ε΄ και της Πριγκίπισσας Mάρθας της Σουηδίας, ο Χάραλντ έγινε διάδοχος της Νορβηγίας όταν ήταν μόλις 20 ετών. Τελικά διορίστηκε βασιλιάς μετά το θάνατο του πατέρα του το 1991, αν και ο ρόλος του είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός. Ο 85χρονος είναι καταξιωμένος ιστιοπλόος, έχοντας λάβει μέρος τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1964, το 1968 και το 1972. Αργότερα έγινε προστάτης της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας

Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, 86 ετών

Πατέρας του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ είναι ένας από τους γιους των «7 του οίκου Σαούντ» της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Διορίστηκε επίσημα βασιλιάς το 2015 και φέρεται να ενορχήστρωσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, 87 ετών

Ο Αούν υπηρετεί ως πρόεδρος από το 2016, αν και η θητεία του σημαδεύτηκε από χάος. Το 2018 η χώρα διεξήγαγε τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές της σε εννέα χρόνια, αλλά χρειάστηκαν εννέα μήνες αργότερα για να συγκροτηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο.

Πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπίγια, 89 ετών

Ο Μπιγια βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια και δεν φαίνεται να έχει σχέδια να παραιτηθεί σύντομα. Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Αφρικής και έχει οδηγήσει σε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 1984 και στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας το 1992. Ο Μπίγια κέρδισε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια παρέμεινε εντελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ απουσίαζε ακόμη και από τους εορτασμούς για τη δική του 40η επέτειο από την ανάληψη της εξουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...