ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο μετεωρίτης Winchcombe αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την προέλευση των ωκεανών της Γης

Τον Φεβρουάριο του 2021, ένας σπάνιος ανθρακούχος μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα θραύσματα του μετεωρίτη Winchcombe, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκαν σε ένα δρόμο στο Gloucestershire και ανακτήθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά την πτώση του.

Ένα χρόνο αργότερα, ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανέφεραν ότι ο μετεωρίτης ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών περιέχει εξωγήινο νερό – παρέχοντας επιπλέον αποδείξεις ότι το νερό στη Γη μπορεί να εντοπιστεί σε αστεροειδείς στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

«Η ταχεία ανάκτηση του Winchcombe τον καθιστούν έναν από τους πιο παρθένους μετεωρίτες που είναι διαθέσιμοι για ανάλυση, προσφέροντας στους επιστήμονες μια σπάνια ματιά πίσω στο χρόνο στην αρχική σύνθεση του ηλιακού συστήματος 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Άσλεϊ Κινγκ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο Winchcombe είναι ένας σπάνιος ανθρακούχος χονδρίτης CM που περιέχει 2% άνθρακα και είναι ο πρώτος μετεωρίτης αυτού του τύπου που βρέθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα πραγματοποίησε λεπτομερείς απεικονιστικές και χημικές αναλύσεις και διαπίστωσε ότι ο μετεωρίτης περιείχε περίπου 11% εξωγήινο νερό. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε ορυκτά που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια χημικών αντιδράσεων μεταξύ ρευστών και πετρωμάτων στον μητρικό αστεροειδή του στα πρώτα στάδια του ηλιακού συστήματος, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές.

Όταν η ομάδα μέτρησε την αναλογία των ισοτόπων του υδρογόνου στο νερό, διαπίστωσε ότι μοιάζει πολύ με τη σύνθεση του γήινου νερού. Θραύσματα του μετεωρίτη περιείχαν επίσης εξωγήινα αμινοξέα, δηλαδή τα συστατικά της ζωής.

(Glasgow Natural History Museum)

Ο μετεωρίτης παρέχει τον ισχυρότερο σύνδεσμο μέχρι σήμερα μεταξύ των ανθρακούχων μετεωριτών και των αστεροειδών. Τα αποτελέσματα αυτά υπογράμμισαν ότι «οι ανθρακούχοι αστεροειδείς έπαιξαν βασικό ρόλο στην παράδοση των συστατικών που ήταν απαραίτητα για τη δημιουργία των ωκεανών και της ζωής στην πρώιμη Γη».

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ο Winchombe εκτοξεύτηκε από την επιφάνεια ενός αστεροειδούς κοντά στον Δία και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γη μέσα στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.

«Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που τίθενται στην επιστημονική κοινότητα είναι πώς βρεθήκαμε εδώ. Αυτή η ανάλυση του μετεωρίτη Winchcombe δίνει πληροφορίες για το πώς η Γη απέκτησε νερό – την πηγή τόσων πολλών ειδών ζωής», δήλωσε ο δρ Λιούκ Ντέιλι, λέκτορας Πλανητικής Γεωεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να μελετούν τον μετεωρίτη προσπαθώντας να αποκαλύψουν περισσότερα μυστικά για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version