Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο μετεωρίτης Winchcombe αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την προέλευση των ωκεανών της Γης

Τον Φεβρουάριο του 2021, ένας σπάνιος ανθρακούχος μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα θραύσματα του μετεωρίτη Winchcombe, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκαν σε ένα δρόμο στο Gloucestershire και ανακτήθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά την πτώση του.

Ένα χρόνο αργότερα, ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανέφεραν ότι ο μετεωρίτης ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών περιέχει εξωγήινο νερό – παρέχοντας επιπλέον αποδείξεις ότι το νερό στη Γη μπορεί να εντοπιστεί σε αστεροειδείς στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

«Η ταχεία ανάκτηση του Winchcombe τον καθιστούν έναν από τους πιο παρθένους μετεωρίτες που είναι διαθέσιμοι για ανάλυση, προσφέροντας στους επιστήμονες μια σπάνια ματιά πίσω στο χρόνο στην αρχική σύνθεση του ηλιακού συστήματος 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Άσλεϊ Κινγκ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο Winchcombe είναι ένας σπάνιος ανθρακούχος χονδρίτης CM που περιέχει 2% άνθρακα και είναι ο πρώτος μετεωρίτης αυτού του τύπου που βρέθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα πραγματοποίησε λεπτομερείς απεικονιστικές και χημικές αναλύσεις και διαπίστωσε ότι ο μετεωρίτης περιείχε περίπου 11% εξωγήινο νερό. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε ορυκτά που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια χημικών αντιδράσεων μεταξύ ρευστών και πετρωμάτων στον μητρικό αστεροειδή του στα πρώτα στάδια του ηλιακού συστήματος, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές.

Όταν η ομάδα μέτρησε την αναλογία των ισοτόπων του υδρογόνου στο νερό, διαπίστωσε ότι μοιάζει πολύ με τη σύνθεση του γήινου νερού. Θραύσματα του μετεωρίτη περιείχαν επίσης εξωγήινα αμινοξέα, δηλαδή τα συστατικά της ζωής.

(Glasgow Natural History Museum)

Ο μετεωρίτης παρέχει τον ισχυρότερο σύνδεσμο μέχρι σήμερα μεταξύ των ανθρακούχων μετεωριτών και των αστεροειδών. Τα αποτελέσματα αυτά υπογράμμισαν ότι «οι ανθρακούχοι αστεροειδείς έπαιξαν βασικό ρόλο στην παράδοση των συστατικών που ήταν απαραίτητα για τη δημιουργία των ωκεανών και της ζωής στην πρώιμη Γη».

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ο Winchombe εκτοξεύτηκε από την επιφάνεια ενός αστεροειδούς κοντά στον Δία και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γη μέσα στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.

«Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που τίθενται στην επιστημονική κοινότητα είναι πώς βρεθήκαμε εδώ. Αυτή η ανάλυση του μετεωρίτη Winchcombe δίνει πληροφορίες για το πώς η Γη απέκτησε νερό – την πηγή τόσων πολλών ειδών ζωής», δήλωσε ο δρ Λιούκ Ντέιλι, λέκτορας Πλανητικής Γεωεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να μελετούν τον μετεωρίτη προσπαθώντας να αποκαλύψουν περισσότερα μυστικά για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η περιβόητη συζήτηση των εκπροσώπων των ομάδων που συμμετέχουν στα πλέι οφ της Super League, η οποία έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όσο απίθανο και αν είναι, θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Να βρεθεί δηλαδή ξαφνικά μπροστά μας ένας τροχός που ξεκόλλησε από προπορευόμενο αυτοκίνητο....

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Σάββατο, 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Παλιγγενεσία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο της Μελβούρνης, υπό του π....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική BMW i7 που συνδυάζει ιδανικά την πολυτέλεια και την ψυχαγωγία, παρουσιάστηκε επίσημα από την BMW Σφακιανάκης σε μια ξεχωριστή βραδιά...