Η αφανής σκοτεινή ύλη -που ονομάστηκε έτσι ακριβώς επειδή είναι αόρατη- χαρτογραφήθηκε ξανά από την αρχή και κατανεμήθηκε έτσι ώστε να δημιουργεί αμφιβολίες για την ορθότητα της γενικής θεωρίας σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο νέος «χάρτης» συνιστά «ένα πραγματικό πρόβλημα για τη φυσική», επειδή δείχνει ότι «ίσως ο Αϊνστάιν είχε λάθος», δήλωσε ενδεικτικά ο ερευνητής δρ Νάιαλ Τζέφρι της Σχολής Ecole Normale Superieure του Παρισιού και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).
Ο χάρτης σκοτεινής ύλης δημιουργήθηκε “με το φως από 100 εκατομμύρια γαλαξίες” και τεχνητή νοημοσύνη, έγραψε η εφημερίδα Daily Mail. Δείχνει σαφώς πως οι γαλαξίες, μεταξύ αυτών και ο δικός μας, αποτελούν τμήμα ευρύτερης αόρατης δομής λόγω της σκοτεινής ύλης, ωστόσο το νέο μοντέλο προβλέπει πώς θα έπρεπε να είναι η κατανομή της ύλης κατά τα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα.
Έως τώρα οι επιστήμονες είχαν διαμορφώσει μία ακριβή ιδέα για τον ιστό του σύμπαντος, την κατανομή της ύλης, ξεκινώντας 400.000 χρόνια πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ) και τη δημιουργία του σύμπαντος, χάρη στο τροχιακό τηλεσκόπιο «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που μέτρησε τα απομεινάρια της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων υποβάθρου, γνωστς και ως «λυκόφως της δημιουργίας».
Με βάση τις νέες παρατηρήσεις και τον «χάρτη», υπάρχει μικρή απόκλιση, από τη βάση του Αϊνστάιν και τις προβλέψεις του κυρίαρχου κοσμολογικού μοντέλου, καθώς η ύλη φαίνεται στην πραγματικότητα να είναι ελαφρώς (κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες) πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη
Οι 400 ερευνητές από επτά χώρες μέλη της διεθνούς κοινοπραξίας “Μελέτη της Σκοτεινής Ενέργειας” (Dark Energy Survey-DES) χρησιμοποίησαν κάμερα ισχυρότατης ανάλυσης 570 megapixel από το τηλεσκόπιο «Βίκτορ Μπλάνκο» στη Χιλή. Διείσδυσαν στην σκοτεινή ενέργεια, αναλύοντας 226 εκατομμύρια γαλαξίες. Αποκάλυψαν ένα παζλ με τεράστιες ολοσκότεινες κενές περιοχές πολύ χαμηλής πυκνότητας ύλης (όπου η βαρύτητα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά) και πιο φωτεινές περιοχές (όπου είναι συγκεντρωμένη η σκοτεινή και η ορατή ύλη).
Η αφανής σκοτεινή ύλη ασκεί επίδραση πάνω στην ορατή ύλη, παραμορφώνοντας το φως που φθάνει στη Γη από τα μακρινά άστρα και γαλαξίες. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση τόσο μεγαλύτερη τεκμαίρεται ότι η είναι η συγκέντρωση της σκοτεινής ύλης σε έναν γαλαξία ή σε κάποια άλλη περιοχή του σύμπαντος. Η βαρυτική δύναμη της σκοτεινής συγκρατεί τους γαλαξίες μεταξύ τους σε δομές κοσμικών «ιστών».
“Απρόθυμοι να βγάλουν λάθος τον Αϊνστάιν, τουλάχιστον όχι ακόμη”
Ο καθηγητής Κάρλος Φρενκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάραμ, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της σύγχρονη κοσμολογικής θεωρίας με βάση το έργο του Αϊνστάιν, δήλωσε ότι έχει ανάμικτα συναισθήματα ακούγοντας τα νέα. «Πέρασα τη ζωή μου δουλεύοντας πάνω σε αυτήν τη θεωρία και η καρδιά μου λέει πως δεν θέλω να τη δω να καταρρέει. Όμως, ο εγκέφαλός μου λέει πως οι μετρήσεις που έγιναν είναι σωστές και έτσι πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα νέας φυσικής», ανέφερε.
Ο καθηγητής Όφερ Λαχάβ του UCL, δηλώνει ότι “ίσως η αστροφυσική των γαλαξιών χρειάζεται κάποιες μικροδιορθώσεις” και προσθέτει ότι αναμένει με ενδιαφέρον να αποδειχθεί εάν ο νέος χάρτης οδηγεί σε επαναστατική επιστημονική ανατροπή».
«Ίσως νομίσετε πως αυτό είναι κακό, ότι η φυσική καταρρέει. Όμως, για έναν φυσικό είναι κάτι υπερβολικά συναρπαστικό. Σημαίνει ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε κάτι πραγματικά καινούργιο για το πώς είναι το Σύμπαν», επιμένει ο ερευνητής δρ Νάιαλ Τζέφρι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.