15/06/2021

Αγία Σοφία: Ρημάζει ένα χρόνο μετά την μετατροπή της σε τζαμί [εικόνες]

Σε κακή κατάσταση είναι η Αγιά Σοφιά σχεδόν ένα χρόνο μετά από την μετατροπή της σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παντού υπάρχει σκόνη και βρωμιά, ειδικά στις παπουτσοθήκες, όπου οι πιστοί βάζουν τα υποδήματά τους για να μπουν στον χώρο και να προσευχηθούν.

Πόμολα 1.500 ετών στην κεντρική πύλη του ναού έχουν διαλυθεί, ενώ καλώδια κρέμονται και είναι εκτεθειμένα, ενώ οι ταμπέλες είναι τυπωμένες σε χαρτί Α4 για να ξεχωρίζουν τους χώρους οι πιστοί που μπαίνουν στον ναό.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, Τούρκοι πολίτες προβαίνουν σε καταγγελίες μέσω των social media αναφέροντας, το «χάλι» στο οποίο έχει περιέλθει η Αγία Σοφία. Μάλιστα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ακόμα και το πόμολο της κεντρικής αυτοκρατορικής πύλης έχει σπάσει χωρίς να έχει αντικατασταθεί.

Παράλληλα οι συγκεκριμένες καταγγελίες κάνουν λόγο για «τζαμί δεύτερης κατηγορίας», αφού πέραν της σκόνης και των σπασμένων πόμολων, γίνονται αναφορές για καλώδια και μετασχηματιστές, που κρέμονται δεξιά και αριστερά, ενώ και οι ενδείξεις για τον κάθε χώρο είναι τυπωμένες πρόχειρα σε κόλλες Α4.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.