Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Mεταλλαγμένο στέλεχος βάζει σε lockdown 7 ημερών τους κατοίκους της Μελβούρνης

Outdoor diners are seen at a popular laneway cafe precinct in Melbourne, Australia, Wednesday, Oct. 28, 2020. Australia’s second largest city of Melbourne which was a coronavirus hotspot emerges from a nearly four-months lockdown, with restaurants, cafes and bars opening and outdoor contact sports resuming on Wednesday. (AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Περισσότεροι απο πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης τίθενται υπό περιοριστικά μέτρα από τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη, μετά την εμφάνιση εστίας του νέου κορονοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν ολόκληρη τη Βικτόρια σύμφωνα με τον μεταβατικό κυβερνήτη της πολιτείας, Τζέιμς Μερλίνο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που συνδέονται με αυτή την εστία κρουσμάτων  διπλασιάστηκε στα 26.

Πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.617 του νέου κορονοϊού, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και παρουσιάζει υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Έμμα Παπαεμμανουήλ το στέλεχος

ξέφυγε από ξενοδοχειακή καραντίνα στην Νότια Αυστραλία. Πέρασε στην Βικτόρια με ανυποψίαστο ταξιδιώτη, ο οποίος κόλλησε μέσα στο ξενοδοχείο, βγήκε από την καραντίνα με αρνητικό τεστ, αλλά στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα και βρέθηκε θετικός, ενώ είχε ήδη ταξιδέψει από την Αδελαίδα στην Μελβουρνη.

Για μέρες ο ασθενής αυτός κυκλοφορούσε στην Μελβούρνη, χωρίς να ξέρει πως είναι θετικός και μάλιστα με μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού, όπως της Ινδίας. Μέσα σε λίγα 24ωρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έγιναν 26 και οι άμεσες επαφές τους έφτασαν τις 10.000.

Υπάρχουν μόνο 5 λόγοι για τους οποίους οι πολίτες επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι, αναγκαίες αγορές, εργασία – σπουδές, ιατρική φροντίδα, άσκηση και εμβολιασμό.

Ειδικά στην Βικτόρια πλέον μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 40 ετών.

Πέρυσι η Μελβούρνη πέρασε σχεδόν το μισό χρόνο σε lockdown, αλλά τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και αυτή την φορά δείχνουν πως ο πανικός των πολιτών σε αποκλεισμό δεν σβήνει με την επαναληπτική εμπειρία.

Ο κ. Μερλίνο κατηγόρησε την ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση ότι εν μέρει ευθύνεται για το lockdown, εξαιτίας του αργού ρυθμού της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Αυτό είναι το τέταρτο lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες, οι Αυστραλοί είδαν τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώνουν, καθώς οι αρχές στην αχανή νήσο-ήπειρο της Ωκεανίας θεωρούσαν πως έχουν ελέγξει την πανδημία. Όμως τελευταία υψώνονταν φωνές που προειδοποιούσαν ότι η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης καθιστά τη χώρα ευάλωτη.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών μέμφεται την κυβέρνηση διότι δεν τροποποίησε το σύστημα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, το οποίο έχει αποδειχθεί προβληματικό.

Μόλις 3,7 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί ως αυτό το στάδιο στην Αυστραλία, χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...