Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Προς τους Ρεπουμπλικάνους η Βουλή – Το θρίλερ σε τρεις πολιτείες κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας [βίντεο]

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί ψήφισαν την Τρίτη (8/11) στις ενδιάμεσες εκλογές που κρίνουν, μεταξύ άλλων, αν οι Δημοκρατικοί, η παράταξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Κρίνονται οι 35 από τις 100 έδρες του σώματος αυτού του αμερικανικού ομοσπονδιακού Κογκρέσου.

Η προέλαση που περίμεναν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήρθε ποτέ καθώς μπορεί η παράταξη του Τραμπ να κατάφερε να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά η διαφορά δεν έχει την δυναμική που ο ίδιος προσδοκούσε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να εξασφαλίσουν 222 έδρες και οι Δημοκρατικοί 213 στη Βουλή.

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ακολουθούν οι πρώτες από τις στατιστικές προβολές του ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison).

Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison).

Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison).

Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Πολιτείες – «κλειδιά» για την τελική μάχη

Οι Δημοκρατικοί έχουν ένα οριακό προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Δύο πολιτείες – «κλειδιά» (Νεβάδα και Αριζόνα) είναι εκείνες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται η μάχη στην Τζόρτζια, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος. Εάν η Γερουσία παραμείνει υπό Δημοκρατικό έλεγχο όταν τελειώσει το εκλογικό θρίλερ, τότε το πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους, που είχαν προεκλογικά τροφοδοτήσει προσδοκίες «άλωσης» και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, θα είναι σημαντικό.

Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως επρόκειτο να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 έπειτα από αυτές τις ενδιάμεσες κάλπες για το Κογκρέσο αλλά τα πράγματα πλέον δεν είναι τόσο καλά και ο 44χρονος Ρον Ντε Σάντις που επανεξελέγη άνετα κυβερνήτης στην πολιτεία της Φλόριντα την περασμένη Τρίτη, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση λειτούργησε υπέρ των Δημοκρατικών, όπως και το θέμα της οπλοκατοχής, η χώρα παραμένει διχασμένη στον δρόμο προς το 2024 αλλά και ότι η επόμενη διετία, θα είναι, δύσκολη για την προεδρία Μπάιντεν.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Η ελληνική ομογένεια θα έχει αντιπροσώπευση στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο

Τα αποτελέσματα των μεσοπρόθεσμων εκλογών στις ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην ελληνική ομογένεια να έχει, για ακόμη μια φορά, ισχυρή παρουσία στο Κογκρέσο και στις αρχές των πολιτειών.

Σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και σε τοπικό επίπεδο, πολλοί ομογενείς αλλά και φιλέλληνες πολιτικοί κατάφεραν να επανεκλεγούν ή να εκλεγούν για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα.

Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία

Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε τη θητεία του. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης είχε συγκεντρώσει πάνω από το 70% των ψήφων.

Στη Νέα Υόρκη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλιωτάκη, που είχε καταγράψει οριακή νίκη δύο χρόνια νωρίτερα, ανακηρύχθηκε νικήτρια απέναντι στον Δημοκρατικό Μαξ Ρόουζ με διαφορά 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων.

Στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου.

Ο γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2007, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.

Στο Νιου Χάμσιρ, ο Κρις Πάπας κέρδισε δύσκολη μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κάρολαϊν Λέβιτ. Προεκλογικά, η επικράτηση του θεωρείτο δύσκολη: υποστηριζόταν πως επρόκειτο για μια από τις πιο ευάλωτες θέσεις των Δημοκρατικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του χαρακτηρίζεται κομβική για την Ελλάδα, καθώς έχει υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η τροπολογία για τα τουρκικά F-16.

Η Ελλάδα, όμως, αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο. Πρόκειται για το γιο του φιλέλληνα Μπομπ Μενέντεζ, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον πατέρα του: εξελέγη στο Νιου Τζέρζι.

Αναμένονται ακόμη εξελίξεις για την Ντίνα Τάιτους, η οποία προηγείται σε έναν δύσκολο αγώνα στην Νεβάδα στην προσπάθεια της να επανεκλεγεί για νέα θητεία.

Ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά στο Όρεγκον.

Πολιτείες

Σε επίπεδο πολιτειών, ο Αλέξης Γιαννούλιας επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών του Ιλινόι. Πρόκειται για πολλά υποσχόμενο Ελληνοαμερικανό, η πορεία του οποίου έχει ενδιαφέρον. .Στη Νέα Υόρκη, επανεξελέγαν στην πολιτειακή Γερουσία ο Άντριου Γουναρδής και ο Μιχάλης Γιάνναρης.

Στη Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος κυβερνήτης των Δημοκρατικών Τσάρλι Κράιστ ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ – Διάγγελμα Μπάιντεν: Το μήνυμα το πήρα, αλλά το κόκκινο κύμα δεν ήρθε ποτέ – Θέλω να είμαι ξανά υποψήφιος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την ώρα που το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ συνεχίζεται με διάγγελμά του τόνισε ότι το μήνυμα της αγανάκτησης του κόσμου το πήρε αλλά επεσήμανε ότι «το κόκκινο κύμα (σ.σ. επέλαση Ρεπουμπλικανών) δεν ήρθε ποτέ». Επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να κατέβει ξανά υποψήφιος ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι Τραμπ δεν θα ανέβει ξανά στην εξουσία.

«Η δημοκρατία μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους. Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Είχαμε μια εκλογική διαδικασία χτες και είναι μια καλή ημέρα για τη Δημοκρατία. Αν και δεν ξέρουμε ακόμη τα αποτελέσματα από όλες τις Πολιτείες, πρέπει να σας πω πως το περιβόητο «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε ποτέ. Ήταν, όμως, μια δυνατή ημέρα και για τους Δημοκρατικούς», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Το εκλογικό σώμα έστειλε σαφές μήνυμα ότι είναι εξοργισμένο και εμείς το λάβαμε», συνέχισε.

«Οι ψηφοφόροι είναι ενοχλημένοι. Ήταν αρκετά δύσκολα τα τελευταία χρόνια για αρκετούς ανθρώπους, με την πανδημία, την οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι το κοινό θα αγκαλιάσει όλα αυτά που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Αν κοιτάξουμε τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής μας. Ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα είμαι έτοιμος να εργαστώ για τα ζητήματα της Δημοκρατίας μας. Όταν γυρίσω από τη σύνοδο των G20 θα καλέσω τους αξιωματούχους και των δύο κομμάτων για να συνεργαστούμε πάνω σε αυτά», τόνισε επίσης.

«Η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξαν την οικονομική μου ατζέντα. Ανεξάρτητα με το τελικό αποτέλεσμα, είμαι προετοιμασμένος να συνεργαστώ με του Ρεπουμπλικανούς. Δεν θα υποστηρίξω όμως καμία πρόταση Ρεπουμπλικανών που θα χειροτερεύει τον πληθωρισμό», προσέθεσε.

«Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο».

«Θυμηθείτε ποιοι στο δ…λο είμαστε («Remember who the hell we are»), είμαστε οι ΗΠΑ» αναφερόμενος στο μεγαλείο και τα επιτεύγματα του αμερικανικού έθνους. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις προθέσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2024 στις ΗΠΑ αποκάλυψε πως θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος, όμως θα το συζητήσει πρώτα με την οικογένειά του και μετά θα αποφασίσει με τη νέα χρονιά. Παράλληλα τόνισε πως αν ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβει και πάλι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να διασφαλιστεί, με βάση το Σύνταγμα, πως δεν θα επανέλθει στην εξουσία.

Ο ίδιος απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, ενώ αναφέρθηκε και στη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματα του Πούτιν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανεβάσει στο Twitter το σχόλιό του.  Ο 80χρονος πολιτικός αναφέρθηκε στη Δημοκρατία ως θεσμό, την οποία, όπως τόνισε, πρέπει να υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε και να την ανανεώσουμε. «Η δημοκρατία δεν γίνεται τυχαία. Πρέπει να την υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε και να την ανανεώσουμε.   Θα έχω περισσότερα να πω σήμερα το απόγευμα, αλλά χάρη στους εργαζόμενους και τους αξιωματούχους της δημοσκόπησης που εργάστηκαν μέχρι τη νύχτα για να προστατεύσουν το ιερό μας δικαίωμα ψήφου. Και τα εκατομμύρια που έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί», έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Χρηματοδότηση εξτρεμιστών Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων

Παρότι χαρακτηρίστηκε στρατηγική υψηλού ρίσκου, καθώς για κάποιους ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, η στρατηγική των Δημοκρατικών να δώσουν ώθηση κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων τους σε υποψήφιους της ριζοσπαστικής δεξιάς που τάσσονταν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, με το σκεπτικό πως θα ήταν ευκολότερο να τους νικήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές, μοιάζει να ήταν επιτυχής.

Οι Δημοκρατικοί ξόδεψαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες νίκης ορισμένων από τους πιο ακραίους υποψήφιους στις εσωκομματικές ψηφοφορίες του GOP για να τους νικήσουν προχθές Τρίτη.

Στο Μέριλαντ, στον Νταν Κοξ, ο οποίος υποστηρίζει παθιασμένα τον Ντόναλντ Τραμπ και ενστερνίζεται τους εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς του περί διάπραξης εκλογικής νοθείας το 2020, διατέθηκαν τουλάχιστον 1,7 εκατ. δολάρια από τα ταμεία των Δημοκρατικών ώστε να εκπροσωπήσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Washington Post.

Προχθές, υπέστη βαριά ήττα από τον Δημοκρατικό Γουές Μουρ, τον πρώτο αφροαμερικανό που εξελέγη κυβερνήτης σε αυτή την πολιτεία.

Στο Ιλινόι, διατέθηκαν όχι λιγότερα από 34,5 εκατ. δολάρια για να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Ντάρεν Μπέιλι, μέγα υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, για το αξίωμα του κυβερνήτη, ιδίως με διαφημίσεις που τόνιζαν τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο και περιέγραφαν τους αντιπάλους του ως μετριοπαθείς κεντρώους.

Χάρη στο κύμα υποστήριξης από τραμπιστές, ο κ. Μπέιλι εξασφάλισε το χρίσμα του κόμματος, προτού γνωρίσει την ήττα προχθές από τον απερχόμενο Δημοκρατικό κυβερνήτη Τζ. Μπ. Πρίτσκερ, που χαρακτήριζε τον κ. Μπέιλι υπερβολικά επικίνδυνο για να γίνει κυβερνήτης.

Η στρατηγική της ανάμιξης στις εσωκομματικές διαδικασίες των αντιπάλων για να προωθηθούν υποψήφιοι που θα είναι ευκολότερο να ηττηθούν δεν είναι ακριβώς καινούργια, όμως προσέλκυσε πολλή περισσότερη προσοχή φέτος.

Πολλοί τη χαρακτήρισαν άκρως υποκριτική, καθώς οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν επέμεναν δημόσια κι επανειλημμένα πως στις προχθεσινές εκλογές διακυβευόταν η ίδια η αμερικανική δημοκρατία.

Θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος τους, αν ορισμένοι έστω από αυτούς τους Ρεπουμπλικάνους έκαναν την έκπληξη κι επικρατούσαν στις εκλογές, καταλαμβάνοντας θέσεις-κλειδιά σε κάποιες πολιτείες. «Η επιτροπή που διεξήγαγε την εκστρατεία του Δημοκρατικού κόμματος δέχθηκε έντονες επικρίσεις, όμως φαίνεται πως η στρατηγική της αποδείχθηκε κερδοφόρα», αναλύει ο Στίβεν Μαβίλιο, πολιτικός σύμβουλος.

«Το να βοηθάς αυτούς (που αρνούνται να δεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών) να ανέλθουν είναι επικίνδυνο στοίχημα. Αλλά έφερε τους καρπούς του», προσθέτει.

Παρτίδα πόκερ

Μεταξύ άλλων εξτρεμιστών υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων που ηττήθηκαν την Τρίτη, αφού υποστηρίχθηκαν από τους Δημοκρατικούς, ήταν ο Νταγκ Μαστριάνο (Πενσιλβάνια), ο Ντον Μπόλντακ και ο Ρόμπερτ Μπερνς (Νιου Χάμσιρ), ο Τζον Γκιμπς (Μίσιγκαν).

Σε ορισμένες πολιτείες, όπου η οικονομική στήριξη των Δημοκρατικών δεν άρκεσε για να είναι υποψήφιοι οι πιο ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι, πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν ή οδεύουν να κερδίσουν με άνεση.

Για παράδειγμα, σε μια αγροτική εκλογική περιφέρεια στην Καλιφόρνια, οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να αλλάξουν την ισορροπία υπέρ του Κρις Μάθις, πιστού του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χρησιμοποιήθηκε ποσό όχι μικρότερο από 350.000 δολάρια για να υπενθυμιστεί στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους ότι ο αντίπαλος του κ. Μάθις, ο Ντέιβιντ Βαλαντάο, ήταν ένας από τους ελάχιστους Ρεπουμπλικάνους που τάχθηκαν υπέρ της παύσης του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του προέδρου.

Ο κ. Βαλαντάο όμως κέρδισε το χρίσμα κι οδεύει να κερδίσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

«Δεν νομίζω πως προσπάθησαν αρκετά σκληρά», υπερθεματίζει ο κ. Μαβίλιο, αναφερόμενος στην τακτική των Δημοκρατικών.

Μένει να φανεί αν θα δοκιμάζουν τέτοια εγχειρήματα συχνότερα στο μέλλον, παρά τις επιφυλάξεις των επικριτών του στρατηγήματος.

Οι απλοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών «δεν το καταλαβαίνουν», σύμφωνα με τον κ. Μαβίλιο, «όμως όσοι ξέρουν πώς να διεξάγουν και να κερδίζουν εκστρατείες δεν έχουν κανένα όριο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική».

«Έχει ρίσκο. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι παρτίδα πόκερ», προσθέτει ο Στίβεν Μαβίλιο. «Αλλά όπως τα περισσότερα μεγάλα στοιχήματα, όταν είναι κερδοφόρα, είναι πολύ κερδοφόρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...