Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χτίζοντας ένα βιώσιμο τουριστικό θέρετρο στη χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο

Η Δημοκρατία των Μαλδιβών είναι μια νησιωτική χώρα στον Ινδικό ωκεανό που συναποτελείται από 1.200 περίπου κοραλλιογενή νησιά (ατόλες). Είναι επίσης η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο. 

Όταν ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Γιούτζι Γιαμαζάκι (Yuji Yamazaki) ανέλαβε να σχεδιάσει το Kudadoo Maldives Private Island- το οποίο άνοιξε το 2018 και αποτελείται από μόλις 15 κατοικίες- σκέφτηκε πώς θα μπορούσε να αναδείξει το νησί – και όχι το αντίθετο. Ήθελε  να χτίσει με τρόπο που να αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά του νησιού και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερους φυσικούς πόρους.

«Η ιδέα μου ήταν να αναδείξουμε αυτή την υπάρχουσα όμορφη φύση, δηλαδή την παρθένα, λευκή παραλία και τα κρυστάλλινα νερά», εξηγεί στο CNN ο Γιαμαζάκι. «Αυτά είναι τα στοιχεία που θέλαμε να διατηρήσουμε».

Πρώτο στη λίστα προτεραιοτήτων ήταν η καθαρή ενέργεια. Παρόλο που η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στις Μαλδίβες, πολλά ξενοδοχεία και θέρετρα προσπαθούν να κρύψουν τους ηλιακούς συλλέκτες πίσω από τα κτίρια, σαν να είναι κάτι ντροπιαστικό ή άσχημο.

(Kudadoo Maldives Private Island Resort)

Ο αρχιτέκτονας και η ομάδα του σχεδίασαν τους δικούς τους ηλιακούς συλλέκτες και τους ενσωμάτωσαν στη συνολική αισθητική του θέρετρου. Σήμερα, το Kudadoo παραμένει το μοναδικό ιδιωτικό νησί της χώρας που λειτουργεί πλήρως με ηλιακή ενέργεια.

«Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μόνο ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο με ηλιακή οροφή η οποία μπορεί να καλύψει ή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια όλο το νησί», λέει ο Γιαμαζάκι.

Εκτός από τη δημιουργία κάτι όμορφου και χρήσιμου, ο Γιαμαζάκι είχε και έναν άλλο στόχο στο μυαλό του: την εκπαίδευση.

«Όταν πηγαίνεις στις Μαλδίβες, συνήθως φτάνεις με αεροπλάνο ή πλοίο, οπότε η πρώτη εντύπωση του θέρετρου είναι πάντα μια στέγη ή ένα κτίριο από μακριά», εξηγεί. «Αντί να το κρύψουμε, το αναδείξαμε ως κύριο χαρακτήρα του νησιού, ώστε οι άνθρωποι να το βλέπουν όταν φτάνουν».

Αυτή η αντιπαράθεση είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να επιτύχει ο Γιαμαζάκι. Οι ταξιδιώτες στις Μαλδίβες μπορεί να έρχονται για την πολυτέλεια και το όμορφο περιβάλλον, αλλά ο αρχιτέκτονας ελπίζει ότι θα φύγουν και με την επιθυμία να προστατεύσουν τα νησιά.

Κατά την άποψή του, η βιωσιμότητα δεν είναι μια προσθήκη που κρύβεται πίσω από ένα κτίριο και παραμένει αόρατη. Αντίθετα, είναι ένα όμορφο στοιχείο που τοποθετείται στην πιο προφανή δυνατή θέση.

Ένα έθνος που βυθίζεται

Τα νησιά των Μαλδίβων κινδυνεύουν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της NASA και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το 80% της χώρας θα έχει βυθιστεί μέχρι το 2050.

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Ibrahim Mohamed Solih αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτά σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) του 2021 στη Γλασκώβη πέρυσι.

«Τα νησιά μας βυθίζονται σιγά σιγά, ένα προς ένα. Αν δεν αντιστρέψουμε αυτή την τάση, οι Μαλδίβες θα πάψουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος του αιώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιαμαζάκι κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η ανησυχία γίνεται πραγματικά όλο και πιο ορατή. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες. Οι άνθρωποι στις Μαλδίβες ανησυχούν πολύ. Φροντίζουμε να γίνονται πολλές μελέτες για τη διάβρωση και την προστασία της ακτογραμμής», λέει ο αρχιτέκτονας.

(Kudadoo Maldives Private Island Resort)

«Βρισκόμαστε εκεί για να χτίσουμε ένα νέο περιβάλλον», λέει. «Φροντίζουμε να προβάλλουμε τι συμβαίνει κάτω από το νερό, όχι μόνο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και τι συμβαίνει με τη θερμοκρασία της θάλασσας, γιατί τα κοράλλια πεθαίνουν ή γιατί η μετανάστευση των ψαριών είναι διαφορετική φέτος. Εφιστούμε επίσης την προσοχή των ανθρώπων σε αυτό».

Καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες μαθαίνουν για τη βιωσιμότητα και αναζητούν συγκεκριμένα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν φυσικά καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αρχιτέκτονας πιστεύει ότι σύντομα οι εταιρείες και οι προορισμοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

«Νομίζω ότι πολλοί πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, επενδυτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το λόγο για τον οποίο έρχονται εδώ οι άνθρωποι. Για τη θάλασσα, τον καιρό, το αεράκι, τη θέα. Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά. Νομίζω επίσης ότι πολλοί επενδυτές προσπαθούν να διαθέσουν μέρος των κερδών σε μια τοπική κοινότητα για την προστασία του περιβάλλοντος».

ΠΗΓΗ: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πυκνό πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του την Κρήτη, με στάσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το Σάββατο...

LIFESTYLE

“Είναι καλλονός. Είναι πολύ χαμηλών τόνων, δεν του αρέσουν οι φωτογραφίες, ούτε δημοσιεύματα” ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου, Για τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με περιοδείες συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι πολιτικοί αρχηγοί, με την αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές να έχει αρχίσει. Την αισιοδοξία του ότι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου (6 μ.μ. – 7 μ.μ.), ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ,...