16/10/2021

Οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού – Τι λένε κορυφαίοι ειδικοί

Απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς, που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την πρωτεϊνη ακίδα του κορωνοϊού, που παράγεται λόγω του εμβολίου δίνουν κορυφαίοι επιστήμονες και γιατροί.

Σύμφωνα με τους New York Times καθηγήτρια στο Μαϊάμι είχε υποστηρίξει αβάσιμα στους μαθητές της ότι δεν θα πρέπει να αγκαλιάζουν για πάνω από πέντε δευτερόλεπτα εμβολιασμένα άτομα για να μην μολυνθούν. Τέτοιοι ισχυρισμοί, όπως π.χ. ότι μπορεί να επηρεαστεί το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας που δεν έχει εμβολιαστεί από την επαφή της με άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο και να αλλάξει ο κύκλος της ή να αποβάλει το κυοφορούμενο έμβρυο κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα , όπως σημειώνουν κορυφαίοι ειδικοί, είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο

Η δρ Σρούτι Γκοχίλ του Πανεπιστήμιου Καλιφόρνια Ίρβαϊν τονίζει ότι «δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός για τη μετάδοση συστατικών οποιουδήποτε εμβολίου για την Covid-19 ή παρενεργειών του σε άλλα άτομα». Από την πλευρά του ο δρ Κρίστοφερ Ζαν, στέλεχος του American College of Obstetricians and Gynecologists, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας, που δημιουργήθηκε για να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη σε μια σειρά εμβολίων, που αποδείχθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές». Χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια «το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επιδημίας» ο δρ Ζαν προσθέτει ότι «τέτοιες συνωμοσίες και ψευδείς αναφορές είναι επικίνδυνες και δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη».

Η κυρίαρχη, ίσως, από φήμες που κυκλοφορούν είναι ότι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να νοσήσουν απλώς από την επαφή τους με εμβολιασμένους, καθώς οι τελευταίοι μεταδίδουν υλικό του κορωνοϊού. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι Δημόσιας Υγείας και ειδικοί σημειώνουν ότι αυτή η μετάδοση δεν συμβαίνει με τα εμβόλια για την Covid-19 κι ότι το σημαντικό για την κατανόηση της αλήθειας είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα εμβόλια αυτά. Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν τρία εμβόλια, εκείνα των Pfizer / BioNTech και της Moderna – δύο σκευάσματα τύπου mRNA που χορηγούνται με δύο δόσεις και το μονοδοσιακό της Johnson & Johnson που χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό. Κανένα εξ’ αυτών δεν περιέχει ζωντανό κορωνοϊό, που προκαλεί την Covid-19.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.