Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Μια νέα συσκευή ανιχνεύει τον καρκίνο του δέρματος που είναι αόρατος στο ανθρώπινο μάτι

Επιστήμονες δημιούργησαν το Skinometer, τον πρώτο σαρωτή στον κόσμο που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του δέρματος ο οποίος παραμένει αόρατος στο ανθρώπινο μάτι.

Στόχος της συσκευής που ανέπτυξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Βρετανία, είναι να ανιχνεύει το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα.

Ο καθηγητής Τζο Χάρντγουικ, σύμβουλος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «συναρπαστική».

«Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ορισμένοι καρκίνοι του δέρματος βρίσκονται κάτω από το δέρμα και δεν τους βλέπουμε, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε όλα τα καρκινικά κύτταρα», εξήγησε.

«Ελπίζουμε ότι με αυτή την τεχνολογία θα μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς στο χειρουργείο και να αφαιρούμε όλα τα καρκινικά κύτταρα», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, οι γιατροί λαμβάνουν και εξετάζουν πολλαπλά δείγματα δέρματος κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης για να σιγουρευτούν ότι έχουν αφαιρέσει όλα τα καρκινικά κύτταρα. Με τη χρήση του σαρωτή δέρματος όμως, αυτός ο χρόνος αναμένεται να μειωθεί.

«Συλλέγουμε τα πρώτα δεδομένα στον κόσμο για να δείξουμε ότι η συσκευή λειτουργεί και ότι μπορούμε πραγματικά να επιταχύνουμε τους χρόνους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου», δήλωσε η Έμα ΜακΦέρσον, επικεφαλής του έργου και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Γουόρικ.

«Υπάρχουν περίπου 16.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος που διαγιγνώσκονται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και αυτό προφανώς επιβαρύνει το σύστημα υγείας (NHS) της χώρας, οπότε αν μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, αυτό θα ανακουφίσει πολύ την πίεση και θα μειώσει το κόστος για το NHS», πρόσθεσε.

Η ερευνήτρια ελπίζει ότι το Skinometer θα είναι έτοιμο για χρήση σε νοσοκομεία στα επόμενα πέντε χρόνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...