Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο προβλέπουν oικονομολόγοι – Φόβοι για ύφεση

Κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, θα αυξήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)  καθώς υπάρχουν προβλέψεις για κορύφωση του πληθωρισμού αλλά και κλιμακούμενες ανησυχίες για οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Σε δημοσκόπηση του Reuters,  υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία εντοπίζονται προς την κατεύθυνση μιας υψηλότερης κορύφωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καταγράφεται γύρω από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων, παρά το γεγονός της επιβράδυνσης του τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός έχει οδηγήσει τη Fed στη χρηματοδότηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμούν μία αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα, με την πρόβλεψη τους να είναι ίδια με αυτή, που είχε καταγραφεί στην τελευταία δημοσκόπηση, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 2,75%-3%.

Οι 18 από τους 94 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

Η συνολική αύξηση κατά 225 μονάδες βάσης από το Μάρτιο, αλλά και το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των επιτοκίων, έφεραν πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης, ενώ η δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό μέσης πιθανότητας 45% για την επικράτηση συνθηκών οικονομικής ύφεσης στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...