Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Τέσσερις νεκροί μετά από κατάρρευση ενός σιιτικού ιερού κοντά στην πόλη Κερμπάλα

Τα πτώματα τεσσάρων προσκυνητών από τα συντρίμμια ενός σιιτικού ιερού ανέσυραν τα σωστικά συνεργεία στο Ιράκ, ένα μέρος του οποίου κατέρρευσε στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

 

«Εντοπίσαμε τέσσερα πτώματα, μεταξύ των οποίων και αυτό μιας γυναίκας» στο ιερό που βρίσκεται στην επαρχία Κερμπάλα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Αμπντελραχμάν Ζαουντάτ, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Οι έρευνες στα χαλάσματα συνεχίζονται.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα η αναφορά των διασωστών ότι προσπαθούσαν να ανασύρουν έξι έως οκτώ προσκυνητές που είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του Ιερού του Ιμάμη Άλι. Τρία παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανά και νοσηλεύονται, αλλά η κατάστασή της υγείας τους είναι καλή, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Ιράκ, Ναουάς Σαμπάχ Σάκερ εξήγησε ότι ένας βράχος αποκολλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου «λόγω της υγρασίας» και έπεσε πάνω στο κτίριο. Κατέρρευσε περίπου το 30% του ιερού, το οποίο δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Οι διασώστες κατάφεραν να χορηγήσουν οξυγόνο, τρόφιμα και νερό στους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μέσα. Ανέφεραν επίσης, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο INA, ότι συνομιλούν με τα θύματα «για να τα καθησυχάσουν».

«Εργαζόμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή για να φτάσουμε στους εγκλωβισμένους. Οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κατάρρευση», είπε ο Ζαουντάτ.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μπάσεμ Χαζάλι, είπε ότι ο ανιψιός του παγιδεύτηκε στα χαλάσματα όταν κατέρρευσε η στέγη. «Φοβάμαι ότι κάθε προσπάθεια είναι μάταιη… Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, γιατί συνέβη αυτό», πρόσθεσε.

Το ιερό του Ιμάμη Άλι απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά της ιερής για τους σιίτες πόλης Κερμπάλα και προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές κάθ χρόνο. Είναι αφιερωμένο στον γαμπρό του προφήτη Μωάμεθ, τον ιδρυτή του σιιτικού ισλάμ.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης Άλι σταμάτησε εκεί με τον στρατό του ενώ κατευθυνόταν στη μάχη του Σιφίν, το 657 και στο σημείο ανάβλυσε μια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...