Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Oι χειρότεροι πόνοι»: 26χρονος που κόλλησε την ευλογιά των πιθήκων αφηγείται την εμπειρία του

«Εύχομαι να μη ζήσει κανείς αυτό που πέρασα», λέει ένας 26χρονος Νεοϋορκέζος που ανάρρωσε από την ευλογιά των πιθήκων, ολοκληρώνοντας την αφήγηση της περιπέτειας της υγείας του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο Κάιλ Πλανκ τονίζει πως ένιωσε «τους χειρότερους πόνους» στη ζωή του και εκφράζει τη λύπη του για την καθυστερημένη αντίδραση των υγειονομικών αρχών όταν τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο διδακτορικός φοιτητής φαρμακολογίας έμαθε τον περασμένο Μάιο για την ασθένεια (η οποία είναι ενδημική σε περιοχές της Αφρικής) όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένοιωθε άρρωστος. Το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού προέκυψε αρνητικό. Τα συμπτώματα (πυρετός και πρησμένοι λεμφαδένες) τον έκαναν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ήταν ευλογιά των πιθήκων. Ο πρώτος γιατρός που επισκέφθηκε του είπε να παρακολουθήσει πώς θα εξελίσσονταν τα συμπτώματα, αλλά τα εξανθήματα που εμφανίστηκαν ύστερα από τέσσερις ημέρες πυρετού δεν άφηναν καμιά αμφιβολία. «Μια ημέρα αργότερα, είχαν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα», σε περίπου 30 σημεία, περιγράφει ο Κάιλ Πλανκ.

Στις 5 Ιουλίου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και την επόμενη μέρα ξεκίνησε θεραπεία με ένα αντιικό αποτελεσματικό κατά της ευλογιάς, το οποίο είχε εγκριθεί σε πειραματική βάση κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

«Ζεστά μπάνια»
Ο Κάιλ Πλανκ παραδέχεται πως ήταν τυχερός επειδή είχε πολλές γνωριμίες με γιατρούς. «Ξέρω πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τους περισσότερους», λέει και εξηγεί πως έστειλε επιστολές σε πολλούς ζητώντας πρόσβαση στην αντιική θεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία τον ανακούφισε γρήγορα και η ασθένεια υποχώρησε σταδιακά με ηπιότερα συμπτώματα, περιγράφει πως η ευλογιά των πιθήκων τον έφερε αντιμέτωπο, για περίπου μια εβδομάδα, με «τους χειρότερους πόνους» της ζωής του.

«Έκανα ζεστά μπάνια 6-7 φορές την ημέρα, αυτό ήταν το μόνο που με ανακούφιζε», εξηγεί. «Ήταν εξαντλητικό», λέει και περιγράφει πως αισθανόταν πόνο σε μια κλίμακα 7/10 καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, συμπληρώνει, φοβόταν μήπως μολυνθεί ο συγκάτοικός του, παρότι γνώριζε ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο με στενή επαφή.

Θεωρεί πως η περίπτωσή του ήταν «σχετικά ήπια» λόγω της γρήγορης διάγνωσης και της θεραπείας. Παραδέχεται πως «πολλοί έχουν μια πολύ χειρότερη εμπειρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...