Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Άνδρας αποθήκευσε 240 εκατ. δολάρια σε bitcoin σε σκληρό δίσκο και…ξέχασε τον κωδικό

Ο προγραμματιστής Στέφαν Τόμας έχει δύο ακόμη ευκαιρίες για να βρει τον κωδικό για να ξεκλειδώσει τον σκληρό δίσκο που περιέχει μια περιουσία σε bitcoin.

Ο Τόμας είχε λάβει αμοιβή 7.002 bitcoin πριν από μια δεκαετία, για την δημιουργία ενός βίντεο όπου εξηγούσε πώς λειτουργούν τα bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Ο Τόμας αποθήκευσε τα νομίσματα σ’ ένα σκληρό δίσκο και έγραψε τον κωδικό πρόσβασης σ’ ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο έχασε στην πορεία.

Εκείνη την εποχή, το κάθε bitcoin είχε αξία λίγων μόλις δολαρίων.

Δέκα χρόνια μετά, η αξία του bitcoin έχει ανέλθει στις 34.000 δολάρια και το ποσό που ανήκει στον Τόμας στα 240 εκατομμύρια.

Έχοντας κάνει ήδη 8 δοκιμές, στον Τόμας απομένουν μόλις 2 πριν το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι τον αποκλείσει εντελώς από την πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Η υπόθεσή του έγινε γνωστή και προσέλκυσε την προσοχή του τέως υπεύθυνου ασφαλείας του Facebook, Άλεξ Στάμος.

Ο ελληνοαμερικανός Στάμος, ο οποίος πλέον εργάζεται στο Ινστιτούτο του Στάνφορντ για το Ίντερνετ, απευθύνθηκε στον Τόμας μέσω του Twitter, λέγοντάς του ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει για το 10% του ποσού.

«Για 240 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin δεν προσπαθείς 10 φορές να θυμηθείς τον κωδικό, αλλά πας τον σκληρό σε επαγγελματίες που θα περάσουν 6 μήνες για να ξεκλειδώσουν τον δίσκο. Μπορώ να το κάνω να συμβεί για το 10%. Κάλεσέ με», έγραψε ο Στάμος.

Η περίπτωση του Τόμας δεν είναι πάντως μοναδική.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 140 δις δολάρια σε bitcoin βρίσκονται αποκλεισμένα από τους ιδιοκτήτες τους, σε διάφορα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και σκληρούς δίσκους.

Το άρθρο των New York Times που αφηγήθηκε την ιστορία του Τόμας ανέφερε και την περίπτωση ενός άλλου άνδρα, που έχασε περίπου 800 bitcoin όταν ένας συνάδελφός του έκανε φορμάτ στον υπολογιστή που περιείχε τους κωδικούς.

Το 2013, ένας άλλος άνδρας πραγματοποίησε εξόρμηση σε μια…χωματερή, προκειμένου να βρει έναν σκληρό δίσκο που περιείχε 7.500 bitcoin.

Το ποσό αυτό, που τότε αντιστοιχούσε σε 5,5 εκατομμύρια δολάρια, σήμερα θα είχε ανέλθει στα 341 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: BBC 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...