Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Twitter κατά Μασκ για την άρνηση εξαγοράς – Βουτιά 6% για τη μετοχή του

Η μετοχή της Twitter σημείωσε βουτιά περίπου 6% στην προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση σήμερα καθώς η νομική διαμάχη μεταξύ του Ελον Μασκ και της εταιρίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αποσύρθηκε από την συμφωνία ύψους 44 δισεκ. δολαρίων.

Ο Ελον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τερματίζει τη συμφωνία του για την εξαγορά της Twitter διότι η εταιρία είχε παραβιάσει πολλές προβλέψεις της συμφωνίας συγχώνευσης.

Η Twitter σχεδιάζει να κινηθεί νομικά εναντίον του Μάσκ, ίσως ακόμα και αυτή την εβδομάδα, και να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει την εξαγορά, δήλωσαν στο Reuters πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Σήμερα, ο Μασκ επέκρινε τη στάση της Twitter, αναφέροντας σε ανάρτησή του ότι η νομική διαμάχη θα αναγκάσει την εταιρία να αποκαλύψει στο δικαστήριο πληροφορίες για ανεπιθύμητους και ψεύτικους λογαριασμούς.

Τα tweets του Μασκ ήταν η πρώτη δημόσια απάντησή του μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής.

Twitter κατά Μασκ για την άρνηση εξαγοράς

Ο έρωτας του Ελον Μασκ για το Twitter και το πάθος του για την αλλαγή των όρων λειτουργίας της πλατφόρμας ξεθύμανε απότομα. Το… κόρτε του βαθύπλουτου και εκκεντρικού επιχειρηματία δεν ευόδωσε, ανακοινώνοντας την απόσυρση της πρότασης εξαγοράς 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που είχε καταθέσει πριν από περίπου τρεις μήνες. Η μοίρα του Twitter θα κριθεί στο δικαστήριο, όπως προανήγγειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, σε «μια δίκη που αναμένεται να είναι επικών διαστάσεων» σύμφωνα με τους «New York Times».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μασκ είναι νομικά δεσμευμένος να τηρήσει τη δέσμευση για την προσφορά του ή θα μπορέσει να υπαναχωρήσει, πληρώνοντας ωστόσο υψηλότατο πρόστιμο -όπως προβλέπεται στη ρήτρα- που ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η τιμή της μετοχής του Twitter υποχώρησε κατά 6% μετά τη γνωστοποίηση της είδησης. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως στη μεταξύ τους μάχη το πλεονέκτημα το έχει το Twitter, καθώς είχε συμφωνήσει στην εξαγορά και η πρόταση του επιχειρηματία δεν συνδέεται με προϋποθέσεις που φαίνεται ότι προέκυψαν αργότερα για τον μεγιστάνα. Ειδικοί αναλυτές σημειώνουν πως η απόσυρση της πρότασης από τον Μασκ έχει στόχο να αναγκάσει το Twitter να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα να εξασφαλίσει χαμηλότερη τιμή.

Οι αγοραστές χρησιμοποιούν συχνά τέτοιες απειλές για να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton ανακοίνωσε πως θα υποχωρήσει από την εξαγορά της Tiffany & Company, εξασφαλίζοντας έτσι έκπτωση 420 εκατομμυρίων δολαρίων στην τιμή αγοράς.

Ο Μασκ είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση του Twitter ότι μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία, εάν η πλατφόρμα δεν του παρέχει δεδομένα για τα μηνύματα spam και τους ψεύτικους λογαριασμούς (spam bots) μεταξύ των 229 εκατομμυρίων καθημερινών χρηστών. Οπως υποστήριξε, «η εταιρία αποκρύπτει τα εν λόγω δεδομένα καθότι ανησυχεί για το τι θα αποκαλύψει η ανάλυση των στοιχείων αυτών από τον ίδιο». Το Twitter πάντως έχει δηλώσει δημοσίως, πριν καν από την πρόταση Μασκ, ότι το 5% των λογαριασμών είναι «αυτοματοποιημένα προφίλ» (bots), ποσοστό που ο επιχειρηματίας εκτιμάει ότι είναι αναληθές.

Δούρειος ίππος τα bots

Η δυσαρέσκειά του εκφράστηκε ποικιλοτρόπως το προηγούμενο διάστημα, με αιχμηρές και ειρωνικές αναρτήσεις στο Twitter και ανακοινώσεις του μέσω των δικηγόρων του. Αλλωστε, περίμενε πως η πρόταση εξαγοράς της πλατφόρμας έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή -μεγαλύτερη από την αξία της- θα του εξασφάλιζε μια γρήγορη συμφωνία. Οι σκεπτικιστές σημειώνουν πως η συζήτηση για τα bots είναι ο «δούρειος ίππος» για να επαναδιαπραγματευτεί την τιμή.

Από την άλλη, για το Twitter η πώληση της εταιρίας είναι σημαντική καθώς η ανάπτυξη της πλατφόρμας τα τελευταία χρόνια είναι ασθενική και οι οικονομικές επιδόσεις της ασυνεπείς, αν όχι αμελητέες. Εν τω μεταξύ, από τον Απρίλιο που ο Μασκ έκανε γνωστή την προσφορά του και έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε για τις προθέσεις του να δημιουργήσει ένα «ελεύθερο μέσο έκφρασης», δεν έχει υπάρξει άλλος «καλοθελητής» αγοραστής. Η πρόταση Μασκ φαίνεται πως έπληξε το προφίλ της εταιρίας, καθώς οι διαφημιστές παραμένουν διστακτικοί εν αναμονή των εξελίξεων, οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» και μερίδα εργαζομένων έχει παραιτηθεί (ή απολυθεί). Το τελευταίο τρίμηνο η μετοχή της έχει μειωθεί κατά 20%.

Ο CEO της Tesla και ιδρυτής της SpaceX είχε δηλώσει πως ήθελε να προωθήσει την «ελευθερία του λόγου» στην πλατφόρμα, αστειεύτηκε ότι θα μετατρέψει τα κεντρικά γραφεία της σε κέντρο φιλοξενίας αστέγων και πως θα αυξήσει τη βάση χρηστών της σε 900 εκατομμύρια λογαριασμούς ως το 2028. Για το «όραμά» του ωστόσο υπήρξαν ελάχιστες διευκρινίσεις και πολλοί ειρωνεύτηκαν την αφέλειά του και επέκριναν τις φιλοδοξίες του.

Ανακούφιση

Η είδηση της υπαναχώρησης του Μασκ, που κάποιοι είχαν προβλέψει, έγινε δεκτή με ανακούφιση από αναλυτές και οργανώσεις. Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν ειρωνεύτηκε «τον δύσκολα ελεγχόμενο αυθορμητισμό» του Μασκ, συγκρίνοντάς τον με τον παραιτηθέντα Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Ολη αυτή η ιστορία δείχνει ότι το οικοσύστημά μας της ενημέρωσης, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να είναι ευάλωτο στα καπρίτσια δισεκατομμυριούχων που δεν λογοδοτούν σε κανέναν», εκτίμησε η Νικόλ Γκιλ, εκτελεστική διευθύντρια του Accountable Tech. Πρόκειται για οργάνωση που μάχεται προκειμένου να λογοδοτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Διαδικτύου και είχε ξεκινήσει μαζί με άλλες στις αρχές Ιουνίου πρωτοβουλία με στόχο να εμποδίσει την εξαγορά του Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο επίκεντρο διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η Ίος που προβάλλεται ως ένας από τους διεθνείς προορισμούς που θα κάνουν την έκπληξη το φετινό καλοκαίρι....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η θωράκιση που προσφέρει η ευρωπαϊκή οικογένεια σε ένα κράτος-μέλος...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα 757,02 χιλιόμετρα του φετινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024, περιγράφηκαν διεξοδικά κατά την παρουσίαση της διοργάνωσης, στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Παντερμαλής» του Μουσείου...

ΕΛΛΑΔΑ

Tην εντυπωσιακή εμφάνιση του Ολυμπιακού που μετά την επικράτησή του με 2 – 0 απέκλεισε την Άστον Βίλα και θα διεκδικήσει το τρόπαιο του...