Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θύμα του νόμου για τις αμβλώσεις 10χρονη έγκυος μετά από βιασμό!

«Είμαι συντετριμμένη για το κορίτσι που δεν θα μπορέσει να τελειώσει το σχολείο ή να ζήσει τη ζωή του όπως επιθυμεί, επειδή το κράτος θα έχει τον έλεγχο στην αναπαραγωγική της διαδικασία», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η Μισέλ Ομπάμα, καταγγέλλοντας την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και πριν περάσουν λίγες ημέρες τα λόγια της μοιάζουν να επαληθεύονται, μέσω μιας προσωπικής ιστορίας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τραγική.
Ενα 10χρονο κορίτσι από το Οχάιο, που έμεινε έγκυος ύστερα από βιασμό, αναγκάστηκε να μεταβεί στην Πολιτεία της Ιντιάνα για να υποστεί άμβλωση. Η γυναικολόγος δρ Κέιτλιν Μπέρναρντ εξέτασε το μικρό κορίτσι που έπεσε θύμα βιασμού, αλλά δεν μπορούσε να το παραπέμψει για άμβλωση, καθώς στο Οχάιο επιβλήθηκε η απαγόρευση των αμβλώσεων, βάσει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την προηγούμενη νομολογία.

Η 10χρονη ήταν έξι εβδομάδων έγκυος και η κατάσταση ήταν επείγουσα. Η γυναικολόγος επικοινώνησε με συναδέλφους της στην Ινδιανάπολη, για να μεταφερθεί εκεί η μικρή ώστε να μπορέσει να γίνει η άμβλωση, καθώς η τοπική Βουλή της Ιντιάνα θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει ή θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Η μικρή είναι μια από τις χιλιάδες περιπτώσεις εγκύων που για διάφορους λόγους αλλάζουν Πολιτεία για να κάνουν άμβλωση και να μη διακινδυνεύσουν σε ιατρεία που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Κλινικές αμβλώσεων στην Ιντιάνα είχαν δεχθεί μέχρι την Παρασκευή έναν πολύ μεγάλο όγκο αιτήσεων για αμβλώσεις από εγκύους που ζουν στο Κεντάκι και το Οχάιο. Η Πολιτεία της Ιντιάνα αναμένεται επίσης να απαγορεύσει τις ελεύθερες αμβλώσεις, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους γυναικολόγους και τις ασθενείς τους.

Το ιατρικό κέντρο Women’s Med στην Ινδιανάπολη δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πολλές εκκλήσεις από το παράρτημα της κλινικής στο Ντέιτον του Οχάιο. «Γυναίκες έκλαιγαν και ήταν απελπισμένες», ανέφερε εκπρόσωπος του κέντρου, που επίσης δέχεται αιτήματα από νοτιότερες Πολιτείες, όπως είναι το Τέξας, που έχουν την πιο αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις. Αμερικανίδες που ζουν στις μεσοδυτικές πολιτείες ταξιδεύουν επίσης για το Ιλινόι, όπου προς το παρόν ισχύει η επιλογή της άμβλωσης.

Σχεδόν οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν τις αμβλώσεις, ύστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε την προηγούμενη νομοθεσία, αφήνοντας σε κάθε Πολιτεία την ελευθερία να νομολογεί επί του θέματος. Οι 13 από τις αμερικανικές Πολιτείες είχαν ήδη από πριν συντάξει τους λεγόμενους «νόμους ενεργοποίησης» για την άμεση εφαρμογή τους μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ανώτατων δικαστών, οι πιο συντηρητικές Πολιτείες έθεσαν σε εφαρμογή το τέλος των αμβλώσεων.

Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις και οι προσφυγές εναντίον αυτών των αποφάσεων. Ακόμη και για περιπτώσεις παιδιών που είναι θύματα βιαστών, οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης των αμβλώσεων δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους. Η κυβερνήτης του Αρκάνσας, Ασα Χάτσινσον, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης ενός ανήλικου κοριτσιού που βιάστηκε κι έχει μια εγκυμοσύνη, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε ώστε να την εξαιρέσει από το νόμο. Αλλοι πολιτικοί δηλώνουν ότι διακρίνουν «μια ευκαιρία» πίσω από την εγκυμοσύνη μετά από βιασμό, προκαλών τα τη οργή των γυναικών που έχουν υποστεί το μαρτύριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...