Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανική αεροπορική εταιρεία παρήγγειλε ένα στόλο από νέα υβριδικά αερόπλοια

Καθώς η αναζήτηση για λιγότερο βλαβερές για το περιβάλλον αερομεταφορές συνεχίζεται, μια ισπανική αεροπορική εταιρεία ανέλαβε την τεράστια πρόκληση να παραγγείλει νέα υβριδικά αερόπλοια.

Η Air Nostrum, η οποία εκτελεί πτήσεις υπό την περιφερειακή ομπρέλα της Iberia από τη βάση της στη Βαλένθια, παρήγγειλε 10 αεροσκάφη Airlander 10, με προγραμματισμένη παράδοση για το 2026.

Προηγουμένως, οι κατασκευαστές του αερόπλοιου είχαν προβλέψει ότι το αεροσκάφος  το οποίο παρουσιάστηκε το 2016 θα ήταν έτοιμο να μπει σε λειτουργία έως το 2025.

Κατασκευασμένα από τη Hybrid Air Vehicles (HAV) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υβριδικά αερόπλοια θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 90%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πετάνε με ήλιον και ηλεκτρική ενέργεια, και θα χωρούν 100 επιβάτες ενώ θα πετούν συνήθως σε απόσταση 300-400 χιλιόμετρα (186-249 μίλια), σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Βεβαίως μην περιμένετε μια γρήγορη πτήση, αφού η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 80 μίλια την ώρα (129 χλμ).

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από έξι μήνες «αυστηρών μελετών και επεξεργασίας μοντέλων» των εσωτερικών ισπανικών δρομολογίων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Η HAV λέει ότι στο μέλλον, πιθανές διαδρομές μικρής εμβέλειας  θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το Λίβερπουλ προς  Μπέλφαστ (168 μίλια), το Σιάτλ προς  Βανκούβερ (127 μίλια) και το Όσλο προς  Στοκχόλμη (263 μίλια).

Το αεροσκάφος μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια από σημείο σε σημείο, καθώς δεν χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης αεροδρομίου για την προσγείωση. προκυμαίες, περιοχές με πρασίνο και υποχρησιμοποιημένα αεροδρόμια μπορούν να εξυπηρετήσουν τα αερόπλοια.

“Το Airlander δεν χρειάζεται δομές αεροδρομίου για να λειτουργήσει. Η HAV εξερευνά νέες τοποθεσίες λειτουργίας με την Air Nostrum”, δήλωσε εκπρόσωπος στο CNN.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι μάλλον πιο πολυτελείς από τις τυπικές καμπίνες αεροπλάνων, με διαμόρφωση καθισμάτων 1-2-1, με μερικά καθίσματα αντικριστά και διαφανή τοιχώματα που προσφέρουν θέα στο τοπίο από κάτω. Για όσους θέλουν να βλέπουν πού πάνε, θα πετάει σε μέγιστο ύψος 20.000 ποδιών.

Ο πρόεδρος της Air Nostrum Κάρλος Μπερτομέου είπε ότι τα αερόπλοια θα βοηθήσουν την εταιρεία του να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Fit for 55» για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

«Το Airlander 10 θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων και για αυτόν τον λόγο έχουμε κάνει αυτή τη συμφωνία με την HAV», ανέφερε σε δήλωσή του. «Η βιωσιμότητα… είναι ήδη αδιαπραγμάτευτο γεγονός στις καθημερινές δραστηριότητες της εμπορικής αεροπορίας.

“Συμφωνίες όπως αυτές είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη των στόχων αποανθρακοποίησης που προβλέπονται στη νομοθετική πρωτοβουλία Fit for 55.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HAV Τομ Γκρούντι πρόσθεσε: «Καθώς χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να θέτουν φιλόδοξες βλέψεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε πτήσεις εσωτερικού και μικρών αποστάσεων, η Hybrid Air Vehicles και η Air Nostrum Group δείχνουν πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί και να φτάσουμε γρήγορα.

Το Airlander έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για βιώσιμες αεροπορικές υπηρεσίες, να ενεργοποιεί νέα δίκτυα μεταφορών και να παρέχει επιλογές ταχείας ανάπτυξης στους πελάτες μας».

Η HAV θα ξεκινήσει την κατασκευή του στόλου φέτος, δημιουργώντας 1.800 θέσεις εργασίας στο Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία είπε ότι εργάζεται για «περαιτέρω ανάπτυξη στην ηλεκτρική προώθηση» και ελπίζει ότι το Airlander 10 θα γίνει το πρώτο αεροσκάφος μεγάλης κλίμακας που θα πετύχει πτήση μηδενικών εκπομπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και την Ελένη Μουστάκη έδωσε ο Στέφανο Σαρτίνι. Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για...