Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο θέαμα στη Χαβάη: «Θόλος» από λάβα εμφανίστηκε σε κρατήρα του ηφαιστείου Κιλαουέα [βίντεο]

Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο παρατηρήθηκε στο ενεργό ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης, που εξερράγη στις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε τότε δεν προέκυψαν σημαντικές υλικές ζημιές, αν και η γύρω περιοχή καλύφθηκε με πυκνό καπνό, αναγκάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Εδώ και ένα μήνα, το ηφαίστειο δεν έχει σιγήσει πλήρως, με μικροεκρήξεις να συμβαίνουν σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Τις τελευταίες μέρες, οι επιστήμονες που παρατηρούν συνεχώς την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Κιλαουέα επισήμαναν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του στον βορειοδυτικό κρατήρα του ηφαιστείου.

Στον κρατήρα αυτόν έχει σχηματιστεί ένας «θόλος» από λάβα, που θυμίζει συντριβάνι νερού και φτάνει τα 5 μέτρα σε ύψος και τα 10 μέτρα σε πλάτος.

Το φαινόμενο αυτό προκύπτει όταν πίδακες λάβας εκτινάσσονται με δύναμη μέσα από κάποια στενή οπή, στην επιφάνεια ή κάτω από την επιφάνεια μιας ήδη υπάρχουσας «λίμνης» από λάβα.

Το ηφαίστειο Κιλαουέα, το οποίο είναι το νεότερο σε ηλικία που υπάρχει στη Χαβάη, πιστεύεται από τους κατοίκους ότι φιλοξενεί την θεά Πέλε, η οργή της οποίας προκαλεί τις εκρήξεις.

Παρόλο που η οργή της θεάς είναι επικίνδυνη, το γεγονός ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις κάνουν τη γη πιο εύφορη έχει οδηγήσει τους Χαβανέζους στο να την λατρεύουν εδώ και χρόνια, όπως φαίνεται από πολλά τραγούδια και την πλούσια προφορική παράδοση του νησιού.

https://youtu.be/5HKZXp0I7rg

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν ενταχθεί από την Παρασκευή 19/4/2024 στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (ΦΕΚ_2335_Β_19.04.2024),...