Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σε 2 μέρες από τώρα αναμένεται να συγκρουστούν με τη Γη τα συντρίμμια κινεζικού διαστημικού πυραύλου

Ο κινεζικός πύραυλος βρίσκεται εκτός ελέγχου και αναμένεται να εισέλθει σύντομα στην ατμόσφαιρα της Γης, εγείροντας ανησυχίες.

Ο πύραυλος «Long March 5B» έχει μερικώς διαλυθεί και τα απομεινάρια του φαίνεται πως κινούνται με ταχύτητα προς τη Γη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταγώνου των ΗΠΑ που παρακολουθεί την πορεία του πυραύλου, η επάνοδός του στη Γη είναι πιθανότερο να συμβεί στις 8 Μαΐου, δηλαδή σε 2 ημέρες από τώρα.

Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σχετική ακρίβεια είναι το σε ποιο σημείο, ακριβώς, θα προσγειωθεί ο πύραυλος.

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα συντρίμμια του πυραύλου καθιστά δύσκολη μια τέτοια πρόβλεψη, καθώς ακόμα και η παραμικρή αλλαγή των συνθηκών μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους.

«Αναμένουμε ότι ο πύραυλος θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης περίπου στις 8 με 10 Μαΐου», δήλωσε στο CNN ο καθηγητής Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ.

«Μέσα στο διάστημα αυτών των 2 ημερών, ο πύραυλος ενδέχεται να εκτελέσει πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη έως και 30 φορές», προσέθεσε.

«Το αντικείμενο κινείται αυτή τη στιγμή με ταχύτητα που αγγίζει τα 18.000 μίλια την ώρα. Αυτό σημαίνει πως, εάν “πέφτουμε” ακόμα και μια ώρα “έξω” στις εκτιμήσεις μας για το πότε θα προσγειωθεί, τότε “πέφτουμε έξω” κατά 18.000 μίλια στις εκτιμήσεις μας για το πού θα προσγειωθεί».

Όπως και να έχει, το πιθανότερο είναι τα συντρίμμια του πυραύλου να καταλήξουν στην θάλασσα, καθώς αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο αμερικανικός στρατός δεν σχεδιάζει, προς το παρόν, κάποια παρέμβαση για την περαιτέρω διάλυση και εξουδετέρωση του πυραύλου- πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν και σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπυ, δήλωσε χθες πως, παρόλο που η πορεία του πυραύλου παρακολουθείται από τις ΗΠΑ, «είναι πολύ νωρίς για να εξερευνηθούν οι επιλογές γύρω από το τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί ένας πιθανός κίνδυνος, καθώς για να το κάνουμε χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες».

Όσο για το εάν χρειάζεται ο καθένας από εμάς να ανησυχεί, σε προσωπικό επίπεδο, ο καθηγητής ΜακΝτάουελ σχολιάζει:

«Ο κίνδυνος να επέλθουν υλικές ζημιές από τον πύραυλο ή να χτυπηθεί από αυτόν κάποιος, είναι μικρός. Δεν είναι εντελώς αμελητέος, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αλλά το να τραυματιστεί άνθρωπος, συγκεκριμένα, από τα συντρίμμια, είναι αρκετά απίθανο. Προσωπικά, δεν θα έχανα για αυτό ούτε δευτερόλεπτο από τον ύπνο μου».

«Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα για να ανησυχήσει κανείς», καταλήγει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

LIFESTYLE

Δίχως ιδιαίτερη δυσκολίας, στο Survivor της Τετάρτης, η ομάδα μίλησε και τον πέταξε ξανά στον τάκο… Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι παίκτες της...