Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Προειδοποιεί για επισιτιστική κρίση ο Ζελένσκι

Με πείνα που ενδέχεται να στοιχίσει ζωές, απειλεί 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο η επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για «τρομακτική επισιτιστική κρίση» που θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος και υπέδειξε ως υπεύθυνη τη Ρωσία με την απόφαση της να μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε σιτηρά,καλαμπόκι, ηλιέλαιο και άλλα προϊόντα που είχαν σταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Τουρκία για να συζητήσει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού και την επανάληψη εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών με διεθνείς εγγυήσεις. Ο Σεργκέι Λαβρόφ εκνευρίστηκε όταν Ουκρανός δημοσιογράφος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλέβει τα σιτηρά της Ουκρανίας.

«Οι Ουκρανοί σκέφτεστε όλη την ώρα τι και από πού να κλέψετε και νομίζετε ότι όλοι κάνουν το ίδιο; Σας απαντώ. Αυτό που κάνουμε είναι να εκπληρώσουμε το στόχο που ανακοινώθηκε επίσημα: Να απαλλάξουμε την ανατολική Ουκρανία από το καθεστώς των νεοναζί», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για κλοπή 600.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών. Η Ρωσία αρνείται, ωστόσο ο διορισμένος από τις δικές της δυνάμεις περιφερειάρχης της Ζαπορίζια ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών προς χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν ξεκινήσει.

Στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η μάχη για το Σεβεντονέτσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο τα περίχωρα της πόλης, λέει το Κίεβο. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, σε αυτή τη μάχη κρίνεται η μοίρα ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα δικαστήριο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ καταδίκασε σε θάνατο δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό για τη συμμετοχή τους στις μάχες στην πλευρά των Ουκρανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...