Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από την Τετάρτη, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.
Ο Μαδούρο έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως με τις οποίες διατηρεί σχέσεις η Βενεζουέλα, εν μέσω των σκληρών κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον αγγλόφωνο ιστότοπο της τουρκικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων» των δύο χωρών καθώς και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθεί αυτή η σχέση. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα», καταλήγει το κείμενο.
Από το 2018 η Τουρκία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Το Καράκας, από την πλευρά του, πουλάει χρυσό στην Τουρκία, αν και η ποσότητα δεν έχει ανακοινωθεί.
Τον Απρίλιο οι δύο χώρες υπέγραψαν επτά συμφωνίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βενεζουέλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για τις συμφωνίες που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και άλλους τομείς.
Ο Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι θέλει οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών να φτάσουν στο 1,5 δισεκ. δολάρια ετησίως, από περίπου 850 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα.
Ο Μαδούρο δέχτηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση όταν μαζί με τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες δείπνησε στο πανάκριβο εστιατόριο Salt Bae στην Κωνσταντινούπολη, σε μια στάση που έκανε κατά την επιστροφή που από επίσκεψη στην Κίνα το 2018. Οι πολιτικοί αντίπαλοί του λένε ότι ο Μαδούρο έκανε επίδειξη του παρανόμως αποκτηθέντος πλούτου του στο εστιατόριο, που ανήκει στον διάσημο σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ, την ώρα που πολλοί Βενεζουελάνοι δίνουν μάχη καθημερινά για να εξασφαλίσουν κάτι να φάνε.
«Πριν μία εβδομάδα οι ΗΠΑ έλαβαν μικρά αλλά σημαντικά μέτρα δίνοντας άδεια στην (αμερικανική εταιρεία) Chevron, την (ιταλική) Eni και την (ισπανική) Repsol για να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής αερίου και πετρελαίου στη Βενεζουέλα προκειμένου να τα εξάγουν προς τις αγορές τους», επεσήμανε ο Μαδούρο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής, αποσπάσματα του οποίου αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του Βενεζουελάνου προέδρου στο Twitter.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου τη χαλάρωση κάποιων από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει το 2019 στη Βενεζουέλα, κυρίως του πετρελαϊκού εμπάργκο, με στόχο την εκδίωξη από την εξουσία του Μαδούρο.
Η χαλάρωση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της προώθησης του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, ο οποίος ανεστάλη τον Οκτώβριο και δεν έχει ξεκινήσει και πάλι.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είχε τονίσει ωστόσο ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βενεζουέλα δεν έχει αλλάξει: οι κυρώσεις θα “χαλαρώσουν” σε περίπτωση που σημειωθούν πρόοδοι προς τη δημοκρατία και πραγματοποιηθούν “ελεύθερες” εκλογές, και “θα αυστηροποιηθούν”, αν η διαδικασία εκτροχιαστεί.
Αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει ότι “αυτή η χαλάρωση των κυρώσεων” αφορά πάνω απ’ όλα “μια περιορισμένη εξαίρεση” που δόθηκε στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron.
Η Chevron θα μπορεί “να διαπραγματευθεί τους όρους πιθανών μελλοντικών δραστηριοτήτων στη Βενεζουέλα”, χωρίς ωστόσο να συνάψει νέα συμφωνία με την κρατική εταιρεία της χώρας PDVSA, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε στις εταιρείες Eni και Repsol, όμως η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες επεσήμανε ότι «έλεγξε και επιβεβαίωσε» ότι περιλαμβάνονται και αυτές στη χαλάρωση των κυρώσεων.