Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Άγνωστοι πυρπόλησαν την είσοδο του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στην πόλη Μπίτολα

Άγνωστοι δράστες πυρπόλησαν σήμερα το πρωί την μεταλλική εξώπορτα του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου “Ιβάν Μιχάιλοφ” στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) στη Βόρεια Μακεδονία.

Το πολιτιστικό αυτό κέντρο είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας και πολυάριθμης διακομματικής βουλγαρικής αντιπροσωπείας και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων, όχι τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο λόγω της ονομαδοτοσίας του.

Το βουλγαρικό αυτό πολιτιστικό κέντρο φέρει το όνομα του Ιβάν Μιχάιλοφ, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου της Βουλγαρίας, με φασιστική ιδεολογία, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης των ναζιστών. Ο Μιχάιλοφ αμφισβητούσε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και υποστήριζε ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας είναι Βούλγαροι.

Το πολιτιστικό κέντρο “Ιβάν Μιχάιλοφ” ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στα Μπίτολα, με σκοπό «την προάσπιση των συμφερόντων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι», ενώ το κτήριο στο οποίο στεγάζεται εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει ως «προβοκάτσια» τα εγκαίνια του κέντρου αυτού στα Μπίτολα με την ονομασία “Ιβάν Μιχάιλοφ” και είχε σημειώσει ότι μία τέτοια ενέργεια ρίχνει σκιές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στις συνομιλίες που αυτές διεξάγουν για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να αρθεί το βουλγαρικό βέτο και η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Η Σόφια ισχυρίζεται αρκετά τακτικά ότι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που προσδιορίζονται ως Βούλγαροι υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικής τους καταγωγής, ενώ τα Σκόπια απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς και κάνουν λόγο για ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε απερίφραστα την πυρπόληση της εξώπορτας του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στα Μπίτολα.

«Αυτή η βανδαλική επίθεση αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι κατά της προόδου στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας και του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος» σημειώνεται σε σχετκή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία αναφέρεται ακόμη ότι οι διωκτικές αρχές της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών».

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το πρωϊ το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο επίσκεψη στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του ομόλόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει στα προουκρανικού πολέμου επίπεδα, οι περιορισμοί στην προσφορά και οι υψηλοί κίνδυνοι στις παγκόσμιες αγορές θα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γλώσσα Κουσούντα (Kusunda) του Νεπάλ δεν ανήκει σε καμία γνωστή οικογένεια γλωσσών. Επίσης, δεν περιέχει τις λέξεις «ναι» και «όχι». Η 18χρονη Χίμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Τήνο βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να γιορτάσει εκεί τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας για δεύτερη...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς...