Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Παράταση των ελαφρύνσεων στα καύσιμα και την ενέργεια για το καλοκαίρι μελετά η κυβέρνηση

Την παράταση των ελαφρύνσεων και της άμεσης βοήθειας που ισχύουν από 1ης Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μελετά η ισπανική κυβέρνηση και για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Πέδρο Σάντσεθ. «Είμαστε ανοιχτοί στην παράταση του νομοθετικού διατάγματος πέρα ​​από τις 30 Ιουνίου. Η φύση των (αρχικών) τριών μηνών αντιστοιχούσε στην αβεβαιότητα της εξέλιξης του πολέμου. Θα υπάρξει απάντηση πριν από τις 30 Ιουνίου» τόνισε αναφερόμενος στα ήδη ισχύοντα μέτρα ανακούφισης στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα το έκτακτο πακέτο μέτρων που ισχύει από 1ης Απριλίου – 30 Ιουνίου στην Ισπανία περιλαμβάνει 6 δις ευρώ άμεση βοήθεια και φοροελαφρύνσεις και 10 δις ευρώ σε δάνεια με την εγγύηση του κράτους (ICO- Instituto de Crédito Oficial). Αναλυτικά θα υπάρξει παράταση :

  • Στο μπόνους 20 λεπτών για κάθε λίτρο βενζίνης ή πετρελαίου από το οποίο ωφελούνται όλοι οι καταναλωτές. Το κράτος επωμίζεται τα 15 λεπτά και οι εταιρίες πετρελαιοειδών τα υπόλοιπα 5 λεπτά.
  • Στην απαγόρευση των απολύσεων εργαζόμενων, όπως ακριβώς ίσχυε και τα δύο χρόνια του κορονοϊού.
  • Στην αποσύνδεση των τιμών των ενοικίων από τον IPC (Δείκτης Τιμών Κατανάλωσης), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και οι αυξήσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 2%.
  • Στο επίδομα του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για περίπου 2 εκ. νοικοκυριά. Συνεχίζεται η μείωση του ΦΠΑ στο 10% από το 21% και συνεχίζει η μείωση ειδικού φόρου για το ρεύμα.

Επιπλέον αναμένεται και η τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες (καθυστερεί ήδη τρεις εβδομάδες) του καθορισμού της τιμής αγοράς χονδρικής φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή να οριστεί στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα όπως ήδη έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της “Ιβηρικής εξαίρεσης”. Οι Ισπανοί θα δουν για τους επόμενους 12 μήνες μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα από 40-50%.

Επίσης θα παραταθεί για το καλοκαίρι και η αύξηση του ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος , η παράταση της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων , οι οικονομικές ενισχύσεις σε γεωργία, κτηνοτροφία αλιεία κ.λπ.

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό που βρίσκεται ξανά κοντά στο 9%, ο Σάντσεθ τον απέδωσε σχεδόν εξ ολοκλήρου στον πόλεμο και υπενθύμισε ότι άλλες χώρες όπως η Γερμανία έχουν νούμερα παρόμοια με αυτά της Ισπανίας. «Ζήσαμε με την πανδημία, τώρα με πόλεμο. Μόλις μάθαμε και τις προβλέψεις από την Τράπεζα της Ισπανίας για τον αντίκτυπο που θα έχει η διακοπή εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία. Καμία οικονομία δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η ενεργειακή διακοπή”.

Για το θέμα της ενέργειας, ο Σάντσεθ υπογράμμισε την σημασία του «REPowerEU», συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων της Ιβηρικής χερσονήσου, ένα έργο που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ισπανία, αλλά ολόκληρη την ΕΕ, λόγω της μεγάλης ικανότητας βιομηχανικών εγκαταστάσεων «επαναεριοποίησης» της Ισπανίας και των 7 μονάδων που διαθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και την Ελένη Μουστάκη έδωσε ο Στέφανο Σαρτίνι. Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για...