Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μάθιου ΜακΚόναχι: Φλερτάρει με την πολιτική ο Αμερικανός ηθοποιός

«Αφού μία μετριότητα της υποκριτικής έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και ένας φουσκωτός κασκαντέρ κυβερνήτης της Καλιφόρνια, γιατί να μη γίνω κι εγώ κυβερνήτης του Τέξας;». Η σκέψη πρέπει να βασάνιζε το μυαλό του Μάθιου ΜακΚόναχι πολύ πριν εξωτερικεύσει, προ μερικών εβδομάδων, τη μύχια σκέψη του να κατέβει για κυβερνήτης της γενέθλιας Πολιτείας του, στις εκλογές του 2022.

Ο διάσημος και πολυβραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός, 52 ετών σήμερα, φλερτάρει ανοιχτά με την πολιτική ακολουθώντας τα βήματα του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Για τις υποκριτικές του ικανότητες δεν το συζητάμε – είναι μακράν καλύτερός τους, το πιστοποιεί πέραν πάσης αμφιβολίας η λαμπρή καριέρα του. Η πολιτική του επάρκεια όμως αποτελεί αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης, όσο κι αν στην πρώτη τροχιοδεικτική δημοσκόπηση της «Dallas Morning Post» προηγείται με διψήφια διαφορά (45%-33%) του σημερινού Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος, αν τελικά το αποφασίσει.

«Θα εξακολουθήσει να είναι το ίδιο δημοφιλής αν από τα λόγια περάσει στην πράξη;», διερωτάται ένα βιτριολικό άρθρο του «Politico», που απογυμνώνει εν τη γενέσει του τον «μύθο» ΜακΚόναχι, χαρακτηρίζοντάς τον «κενό δοχείο». «Οταν έχεις περάσει όλη σου την επαγγελματική ζωή ικανοποιώντας θαυμαστές και μαζεύοντας αυτόγραφα και likes, μπορεί να ξεγελαστείς. Ομως, η προεδρική υποψηφιότητα του Κάνιε Γουέστ ήταν για τις ψήφους ή για τα ποσοστά δημοφιλίας;», συνεχίζει η ιστοσελίδα αναφερόμενη στον φασαριόζο υπερσυντηρητικό ράπερ, που αποδείχθηκε πολιτική φούσκα τον Νοέμβριο του 2020.

Κατά το «Politico», το δημοσκοπικό 45άρι του ΜακΚόναχι δεν αφορά τις πολιτικές του θέσεις -οι οποίες είναι από ασαφείς έως παντελώς άγνωστες- αλλά την προσωπική του απήχηση στο κοινό. Σύμφωνα με την «Texas Tribune», ο διάσημος ηθοποιός δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είναι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός, έχει να ψηφίσει σε προκριματικές εκλογές τουλάχιστον από το 2012 και δεν πήρε ποτέ θέση στις πολιτικές αναμετρήσεις του Τέξας.

Ουσιαστικά, ο μεγάλος σταρ κατηγορείται ως ένας επιδέξιος πολιτικός χαμαιλέων με ασπόνδυλες κεντρώες θέσεις – στην πραγματικότητα κρυπτοσυντηρητικές. Είναι κατά της βίας των όπλων αλλά και πολέμιος της «αντιφιλελεύθερης Αριστεράς». Φωτογραφίζεται το ίδιο άνετα με προοδευτικούς Δημοκρατικούς τύπου Μπέτο Ο’Ρουρκ και με συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας, Κεν Πάξτον. Με αφορμή τις δολοφονίες του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων μαύρων τάσσεται υπέρ της «μεταρρύθμισης της Αστυνομίας» αλλά κατά της μείωσης των κονδυλίων της. Στα πρόσφατα απομνημονεύματά του ο Μάθιου ΜακΚόναχι δεν παρέλειψε να χαϊδέψει τα αυτιά των ατίθασων Τεξανών συντοπιτών του, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ελευθεριακό παραβάτη του νόμου». Περίπου δηλαδή όπως νιώθει ο μέσος Τεξανός, που καταπιέζεται από το ομοσπονδιακό κράτος και ονειρεύεται αυτονομίες μέσα στα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα της ερήμου, των ράντσων και των πετρελαιοπηγών.

Η μόνη ρωγμή στη… δημιουργική πολιτική αμφισημία του Μάθιου ΜακΚόναχι ήταν ίσως το 2017, όταν κάλεσε το έθνος να ενωθεί γύρω από τον… Ντόναλντ Τραμπ. Φρονίμως ποιών, όμως, απέφυγε να τον ξαναστηρίξει. Αλλωστε, δεν έχει καμία σχέση με τον «μουρντάρη» πρώην πρόεδρο, αφού εδώ και αρκετά χρόνια είναι παντρεμένος με τη Βραζιλιάνα τηλεπαρουσιάστρια και μοντέλο, Καμίλα Αλβες, και έχουν τρία παιδιά.

Μια «παλιά καραβάνα», όπως ο Τζορτζ Μπους, κυβερνήτης του Τέξας την περίοδο 1995-2000, έδωσε μία συμβουλή στον «μικρό»: «Σε προειδοποιώ ότι είναι πολύ σκληρή δουλειά», είπε στον ΜακΚόναχι στο πλαίσιο του πολιτικού τοκ σόου που φιλοξενεί η κόρη του, Τζένα Μπους Χάγκερ. Δεν τον είχε απέναντί του, αλλά ήξερε καλά ότι ο πρωταγωνιστής της «Επαφής», του «Dallas Buyers Club» (για το οποίο βραβεύθηκε με Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου), του «Mud» («Ενα καλοκαίρι»), του «Τhe Lincoln Lawyer» («Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων»), του πιο πρόσφατου «Interstellar» και άλλων μεγάλων επιτυχιών θα τον ακούσει.

Γέννημα-θρέμμα του Τέξας (είδε το φως στην πόλη Ουβάλντε το 1969) ο ΜακΚόναχι έχει μέχρι στιγμής τεράστια απήχηση, λόγω της αναγνωρισιμότητάς του και της περηφάνιας που γεννά στους Τεξανούς, τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας Μαρκ Οουεν. Ολοι όμως περιμένουν το επόμενο βήμα του για να τον κρίνουν πιο σοβαρά. Εξάλλου, οι κοινωνικές του δραστηριότητες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολύ σοφτ και politically correct.

O MακΚόναχι διδάσκει υποκριτική στο Πανεπιστήμιο του Οστιν, στηρίζει την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Austin Longhorns και διέσωσε αρκετά κατοικίδια μετά τον τυφώνα «Κατρίνα» στη γειτονική Πολιτεία της Νέας Ορλεάνης (2005). Επίσης, διοικεί την οργάνωση «Just Keep Living», η οποία «βοηθά τους εφήβους να διάγουν ενεργό βίο και να κάνουν υγιείς επιλογές στη ζωή τους». Για αυτήν τη δραστηριότητα το 2016 έλαβε το βραβείο Δημιουργικής Συνείδησης από τη ΜΚΟ unite4humanity.

ΛΟΑΤΚΙ κατά Κέιτλιν Τζένερ

Αν ο Μάθιου ΜακΚόναχι εξακολουθεί να το σκέφτεται, η διεμφυλική προσωπικότητα Κέιτλιν Τζένερ, 71 ετών, ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά της για κυβερνήτης στην Καλιφόρνια. Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο ως άνδρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 και αργότερα σύζυγος της Κρις Καρντάσιαν και μέλος της πασίγνωστης οικογένειας celebrities, ο Τζένερ αποφάσισε να αλλάξει φύλο και να γίνει γυναίκα σε υπερώριμη ηλικία, κατακτώντας τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κέιτλιν Τζένερ από τα social media έγινε δεκτή με… οργή από τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που την κατηγορούν για απροσχημάτιστο φιλοτραμπισμό και υποκρισία. Το 2016 η Τζένερ στήριξε μαχητικά τον Τραμπ για να τον εγκαταλείψει το 2020, λόγω των ομοφοβικών του θέσεων. Ομως, η μεταστροφή της δεν έπεισε την ισχυρή ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα των ΗΠΑ. «Κανένας μαύρος ή ομοφυλόφιλος δεν πρέπει να ψηφίσει τη ματαιόδοξη και πολιτικά αναξιόπιστη Κέιτλιν Τζένερ», έγραψε στο twitter ο γκέι πρωταγωνιστής του «Star Trek», Τζορτζ Τακέι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...