Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Κοντά σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ – Πώς θα εξαιρεθεί η Ουγγαρία

Πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκονται οι χώρες της Ευρώπης προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι χώρες της ΕΕ προσπάθησαν σήμερα Παρασκευή να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, αλλά θα επέτρεπε τις παραδόσεις μέσω αγωγών. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της Ουγγαρίας η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Μόσχα, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί από τους απεσταλμένους των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Κυριακή, εγκαίρως ώστε οι ηγέτες τους να την εγκρίνουν στη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου, δήλωσαν αξιωματούχοι, επισημαίνοντας τον επείγον χαρακτήρα μετά από αποτυχία σχεδόν ενός μήνα διαπραγματεύσεων.

Η Ουγγαρία που δεν ενέκρινε το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λέει ότι η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα ήταν πλήγμα για την οικονομία της επειδή η χώρα δεν μπορεί εύκολα να προμηθευτεί πετρέλαιο από αλλού.

Αυτό έχει καθυστερήσει την εφαρμογή άλλων στοιχείων του πακέτου κυρώσεων: αποσύνδεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank (SBMX.MM), από το σύστημα SWIFT, απαγόρευση ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ και προσθήκη περισσότερων ατόμων σε μια λίστα ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί και που δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Η αντίθεση της Ουγγαρίας σε εμπάργκο στο πετρέλαιο απείλησε να μετατρέψει τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας «καταστροφή» αναφέρει το Reuters, εκθέτοντας τη διχόνοια εντός της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Θα ήταν ταπεινωτικό να μην συζητήσουμε καθόλου τις κυρώσεις επειδή δεν υπάρχει συμφωνία ή να αφαιρέσουμε εντελώς το μέρος του πακέτου για το εμπάργκο πετρελαίου μόνο για να προωθήσουμε τα άλλα στοιχεία», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

«Έτσι η ιδέα είναι να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθεί ο ρωσικός αγωγός Druzhba που προμηθεύει την Ουγγαρία μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ουγγαρία να λύσουν το πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι μια συμφωνία πριν η σύνοδος δεν ήταν καθόλου εγγυημένη.

Η Ουγγαρία λέει ότι χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, απαιτώντας επενδύσεις περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Λέει ότι η μακροπρόθεσμη μετατροπή της οικονομίας της μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ, και προσβλέπει στην ΕΕ να παράσχει τα κεφάλαια για μια τέτοια μετάβαση.

Ο αγωγός Druzhba διασχίζει τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, τις τρεις μεσόγειες χώρες της ΕΕ που θα είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρουν εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου και οι οποίες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για εμπάργκο πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μόνο το ένα τέταρτο του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζεται από το μπλοκ των 27 εθνών, τον μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου της Ρωσίας, παραδίδεται μέσω αγωγών.

Τα τρία τέταρτα του ρωσικού πετρελαίου για την Ευρώπη παραδίδονται με δεξαμενόπλοια, επομένως ένα εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις θα εξακολουθούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, μειώνοντας την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μέχρι να δημιουργηθεί ένα επαρκές δίκτυο φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους, το ιδανικό πεδίο δράσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η πόλη. Ένα μικρό ηλεκτρικό λοιπόν αποτελεί...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Toν γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από αγώνα του πολωνικού πρωταθλήματος όπου ο διαιτητής, προφανώς ζαλισμένος από τις πολλές κίτρινες κάρτες που έδινε,...

ΥΓΕΙΑ

Στον ιό Μάρμπουργκ, συγγενή του Έμπολα, αποδόθηκε η  μυστηριώδης ασθένεια που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στην Τανζανία. Άμεση η αντίδραση...

ΥΓΕΙΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατηγορεί τους Κινέζους αξιωματούχους ότι αποκρύπτουν σημαντικά δεδομένα που μπορεί να συνδέουν την προέλευση του κορονοϊού (COVID-19) με κάποιο...