Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν κρατά όμηρο τη Συμμαχία- Θέλει να δείξει ότι είναι «αρχηγός της αγέλης»

Σκληρή κριτική στη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ασκεί η Στεφανί Μπαμπστ, πρώην Αναπληρώτρια Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τη Δημόσια Διπλωματία στη Συμμαχία.

Σε συνέντευξή της στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της Σουηδίας SVT σχετικά με την αίτηση ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας η Μπαμπστ  σχολίασε τη δήλωση του Ερντογάν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Έχουμε δει ότι έχει χρησιμοποιήσει αυτό το σενάριο στο παρελθόν. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την εκλογική του βάση» ανέφερε, και κατηγόρησε τον Ερντογάν «κρατά όμηρο το ΝΑΤΟ».

«Στο τέλος της ημέρας, είμαι αρκετά βέβαιη ότι (το θέμα) θα λυθεί, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν μερικές εβδομάδες μπροστά μας γεμάτες με διπλωματία κρίσης και κάποια αναταραχή. Επομένως, δεν θα είναι εύκολη διαδρομή» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Έχει εκλογές μπροστά του. Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα φρικτή. Έτσι, θέλει να επιδείξει ηγεσία. θέλει να αποδείξει ότι είναι ένας ‘αρχηγός της αγέλης’. Οπότε,  φοβάμαι ότι  χρησιμοποιεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία για να περάσει τα στρατηγικά του μηνύματα» σημείωσε η Μπαμπστ.

Ερωτηθείσα για τις παραχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Σουηδία, σχολιάζει ότι η χώρα έχει ήδη, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Όλοφ Πάλμε, το PKK αναγνωρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση, και εναπόκειται στην ίδια τη Σουηδία να οργανώσει την εσωτερική της νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης υποτιθέμενων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

«Άρα, δεν βλέπω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Ίσως υπάρχουν περισσότερα όσον αφορά το εμπάργκο όπλων της Σουηδίας που έχει επιβάλλει στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική της εισβολή το 2019 στη Βόρεια Συρία. Μένει να φανεί εάν η τουρκική κυβέρνηση θα δεχόταν μια τέτοια παραχώρηση από τη Σουηδία» σχολιάζει. 

Σύμφωνα πάντα με τη Μπαμπστ, οι άλλοι σύμμαχοι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν ότι κρατά τη Σουηδία και τη Φινλανδία και όλες τις άλλες 30 χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ όμηρους —πολιτικούς όμηρους— των στόχων της εθνικής του πολιτικής. 

«Αυτό, προσωπικά πιστεύω, είναι απολύτως απαράδεκτο δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια θεμελιώδη κρίση στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου στο κέντρο της Ευρώπης. Έτσι, όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ως νέα κράτη μέλη, θα πρέπει να μεταφέρουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη την πλήρη πολιτική συνοχή και τη διατλαντική αλληλεγγύη τους. Αυτό το κρατά όμηρο και το θέτει πραγματικά σε κίνδυνο» υπογραμμίζει. 
 

Πηγή: m.bianet.org

Powered by WPeMatico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες βρίσκεται εδώ και περίπου 1 εβδομάδα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Human Rights...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την 1 Νοεμβρίου 2022 αρχίζει η εφαρμογή του Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει συζήτηση για την τιμή του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την ανάγκη της καθιέρωσης ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους...