Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ισόβια στον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που καταδικάστηκε για έγκλημα πολέμου

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης Βαντίμ Σισιμάριν, ο πρώτος που δικάστηκε για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία. Ο Σισιμάριν είχε παραδεχτεί πως σκότωσε έναν ηλικιωμένο άοπλο άμαχο στο χωριό Τσουπαχίφκα.
Η Ουκρανία λέει ότι έχει εντοπίσει χιλιάδες πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευσε αμάχους.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σισιμάριν οδηγούσε ένα κλεμμένο όχημα μαζί με άλλους στρατιώτες στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι, όταν συνάντησαν έναν 62χρονο ποδηλάτη που χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο 21χρονος στρατιώτης έλαβε εντολή να πυροβολήσει τον άμαχο, για να τον εμποδίσει να αποκαλύψει στους Ουκρανούς στρατιώτες την ακριβή τοποθεσία των Ρώσων. Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμάριν, εκτελώντας «εγκληματική διαταγή» από στρατιωτικό υψηλότερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο.

Ο 21χρονος, που ομολόγησε το έγκλημά του, παρακολούθησε σιωπηλά τη δίκη μέσα σε ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Η δίκη του Σισιμάριν έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους.

«Με αυτήν την πρώτη δίκη, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι κάθε δράστης, κάθε άτομο που διέταξε ή βοήθησε στη διάπραξη εγκλημάτων στην Ουκρανία θα τεθεί προ των ευθυνών του», δήλωσε η γενική εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Powered by WPeMatico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώθηκε η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, μισή ώρα προτού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...