Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Έπεσε» η Μαριούπολη μετά από 83 ημέρες – Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, στη Μαριούπολη, έλαβε τέλος την Τρίτη, μετά από 83 ημέρες, και πολύ μετά την ισοπέδωση της ίδιας της πόλης, αναφέρουν οι New York Times.

Οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z», ενώ οι σύντροφοί τους που παρέμεναν στις στοές διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους τονίζεται.

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα μετά από 83 ημέρες δίνει στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

«Οι 83 ημέρες άμυνας της Μαριούπολης θα μείνουν στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του XXI αιώνα. Οι υπερασπιστές του “Azovstal” κατέστρεψαν το σχέδιο των Ρώσων να καταλάβων την ανατολική Ουκρανία, τους γύρισε μπούμερανγκ και απέδειξε την πραγματική “μαχητική ικανότητα” των Ρώσων… Αυτό άλλαξε εντελώς την πορεία του πολέμου» σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Yπενθυμίζεται ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες» επισήμανε τη νύχτα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνοντας ότι ξεκίνησε η εκκένωση των Ουκρανών υπερασπιστών της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση τραυματισμένων ουκρανικών στρατευμάτων από το εργοστάσιο χάλυβα και άνοιξε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για το σκοπό αυτό.

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε εκεχειρία στη γύρω περιοχή του εργοστασίου και άνοιξε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να παρέχει έξοδο στους τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες που θα μεταφερθούν σε ιατρική μονάδα στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ». Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι 53 βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στις 16 Μαΐου από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στο Ντονέτσκ, ενώ 211 ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στην πόλη Γελενόβκα (επίσης στο Ντονέτσκ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...