Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αόρατη απειλή: Ανακαλύφθηκε μικρόβιο που «τρώει» βενζίνη από το ρεζερβουάρ

Λες και η ακρίβεια στα καύσιμα δεν ήταν αρκετή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως υπάρχει ένα βακτηρίδιο, το οποίο τρέφεται με…πετρέλαιο και βενζίνη!

Ισπανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Βιολογίας (I²SysBio) στην Βαλένθια, ανακάλυψαν «ένα άγνωστο είδος βακτηρίων του γένους Isoptericola, με μεγάλες δυνατότητες για τη βιοαποικοδόμηση καυσίμων σε περιβάλλοντα μολυσμένα με ντίζελ ή βενζίνη». Με άλλα λόγια, όπου υπήρχε πολλή βενζίνη ή ντίζελ, υπήρχε και σε μεγάλες συγκεντρώσεις και το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο τρεφόταν με τα καύσιμα.

Οι Ισπανοί ερευνητές αναζήτησαν πιθανά βακτήρια που «τρώνε» καύσιμα σε καθημερινά περιβάλλοντα, όπου η παρουσία βενζίνης και ντίζελ είναι μόνιμη. Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία στελεχών που ανήκουν σε δώδεκα διαφορετικά γένη. Όλα έδειξαν δυνατότητες αποικοδόμησης των καυσίμων.

«Καλλιεργήσαμε αρκετά μικροβιακά στελέχη που αποικοδομούν μεταξύ 50% και 60% του καυσίμου μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο βιολόγος Μανουέλ Πόρκαρ Μιράγιες, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Nature».

Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί μελετώνται από τους επιστήμονες, καθώς θα μπορούσαν να μας είναι και χρήσιμοι. Τα βακτήρια θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη «βιοεξυγίανση», δηλαδή την αποτοξίνωση του εδάφους και των υδάτων από ρύπους, με τους οποίους τρέφονται οι μικροοργανισμοί.

Όπως αναφέρεται στην ισπανική μελέτη, «οι διαρροές καυσίμων είναι μία από τις κύριες αιτίες μόλυνσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ομάδα στράφηκε στα βακτήρια.

«Τα βακτήρια έχουν εξελιχθεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και, ως αποτέλεσμα, έχουν αναπτύξει ένα πολύ ευρύ φάσμα μεταβολικών οδών που τα καθιστά ικανά να λαμβάνουν ενέργεια από σχεδόν κάθε οργανική ένωση. Η απανταχού παρουσία τους στη φύση, η μεταβολική τους ποικιλομορφία, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ικανότητά τους για οριζόντια μεταφορά γονιδίων, τα καθιστούν τέλειους υποψήφιους για τη βιοεξυγίανση ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων».

Η επιστημονική ομάδα σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα αν ερευνούσε ένα περιβάλλον που δεν είχε μελετηθεί προηγουμένως, δηλαδή τα οχήματα.

«Τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης εξακολουθούν να είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα οχήματα, αλλά δεν είχαν θεωρηθεί προηγουμένως ως πηγή βιοτεχνολογικά σχετικών βακτηρίων», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ομάδα εξέτασε τα βακτήρια στα καπάκια των ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, επειδή έρχονται σε επαφή με τα καύσιμα και συνήθως υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Είναι ένα ιδανικό σενάριο για να βρούμε και να απομονώσουμε βακτήρια με βιοεπιφανειοδραστική δραστηριότητα, τα οποία είναι ήδη προσαρμοσμένα σε συνθήκες, όπου η μόνη άμεση πηγή άνθρακα που λαμβάνουν είναι ο υδρογονάνθρακας», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη μιας μικροβιακής κοινότητας που θα μπορούσε να αποικοδομήσει αποτελεσματικά τα καύσιμα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, καθώς και η ταυτοποίηση ενός άγνωστου βακτηρίου με μεγάλες δυνατότητες στον τομέα αυτό, έχει εφαρμογές στη βιοεξυγίανση.

Όπως λέει ο Μιράγιες, «Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις βιολογικές στρατηγικές: Είτε περιμένεις τους μικροοργανισμούς να δράσουν από μόνοι τους, είτε παρεμβαίνεις ρίχνοντας στην περιοχή που σε ενδιαφέρει μια ποσότητα από τα βακτήρια που έχεις επιλέξει, με κριτήριο το πόσο καλά αποικοδομούν τους υδρογονάνθρακες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα εμβόλιο για τα χλαμύδια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και...