Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Politico: Η ΕΕ βάζει στον «πάγο» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Το παρασκήνιο

Σε πονοκέφαλο ολκής εξελίσσεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο ειδικά μετά τη σφοδρή άρνηση της Ουγγαρίας να πει το «ναι» προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ομοφωνία.

Όπως αναφέρει το Politico αυτό που επιχειρούν τώρα οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι ένα bypass το οποίο πρακτικά θα οδηγήσει στο «πάγωμα» της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου που έχει ανησυχήσει όλη την Ευρώπη.

Κατά την ίδια πηγή η ιδέα που διακινείται στις Βρυξέλλες είναι να προωθηθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά το πλήρες εμπάργκο να μπει στην άκρη για τώρα με την ελπίδα ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία και την κυβέρνηση Όρμπαν θα αποδώσουν.

«Μια τέτοια καθυστέρηση θα αποτελούσε ένα τεράστιο πισωγύρισμα στις προσπάθειες της ΕΕ να απαντήσει στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα θα αποτελέσει ένα ευθύ χτύπημα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στις 4 Μαΐου πρότεινε το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει το Politico.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο το γεγονός ότι οι διπλωμάτες εξετάζουν μια τέτοια «δραματική κίνηση» αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική επίθεσή της προς τη Ρωσία και πόσο επώδυνο θα είναι για την ίδια την Ευρώπη να «απογαλακτιστεί» από τη ρωσική ενέργεια.

«Υπάρχει, όντως, μια ιδέα να «σπάσει» το πακέτο καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 90%, για να προχωρήσουμε με όλα τα άλλα εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Είναι ενοχλητικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Οπότε γιατί να μην κινηθούμε έτσι, να είμαστε πραγματιστές και να συνεχίσουμε μετά με τη συζήτηση για την ενέργεια;» λέει ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο διαχωρισμός του εμπάργκο από τις υπόλοιπες κυρώσεις «θα στείλει ένα κακό μήνυμα» και πιθανότατα να μην περάσει από άλλες χώρες για τον λόγο αυτό με την επόμενη συνάντηση για το θέμα αυτό να είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή.

Δεύτερος διπλωμάτης τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού του πακέτου των κυρώσεων με το επιχείρημα ότι θα είναι καλύτερο να προχωρήσει το 90% των κυρώσεων από το να μην προχωρήσει καμία.

Η Ουγγαρία έχει ταχθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου που διακινείται μέσω αγωγών ζητώντας να διατηρηθεί αυτή η επιλογή ενώ αντίθετα είναι θετική στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται δια θαλάσσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά προκαλούνται από το πόσο «καθαρές» ήταν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο ο αριθμός των 150.000 ανθρώπων οι οποίοι ψήφισαν πλησιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες τις 13/05/2022, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001).   Εντοπίστηκε...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεκαετία του 1960, οι επιδημιολόγοι που μελετούσαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ασθενών που προσβλήθηκαν από την ισπανική γρίπη του 1918, άρχισαν να παρατηρούν...

Copyright © 2020 Editorial.gr