Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυτό είναι το νέο ρωσικό «Air Force One» του Πούτιν – Σχεδιασμένο για πυρηνικό πόλεμο

Το ειδικό αεροπλάνο Ilyushin Il-80 του Βλαντιμίρ Πούτιν, του επιτρέπει να συνεχίσει να κυβερνά τη Ρωσία κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού πολέμου.

Το γιγάντιο αεροσκάφος θα κάνει την εμφάνιση του στον ουρανό της Μόσχας κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στις 9 Μαΐου. Το «ιπτάμενο Κρεμλίνο» όπως ονομάζεται μπορεί να φιλοξενήσει τον Πούτιν, την οικογένεια του και μεγάλο μέρος της κυβέρνησής του.

Το περίφημο αεροπλάνο της Αποκάλυψης Ilyushin Il-80 εθεάθη να περνά χαμηλά πάνω από τα περίχωρα της Μόσχας. Με κομμένη την ανάσα όλοι περιμένουν την επίδειξη πυγμής που θα κάνει το αεροσκάφος στην ετήσια παρέλαση της Δευτέρας για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.

Το ογκώδες Il-80 Maxdome έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Xωράει 12 επιβαίνοντες, ενώ το κέλυφος του είναι αδιαπέραστο στον αέρα. Δεν υπάρχουν παράθυρα ώστε η θωράκιση του να το το καθιστά ανθεκτικό στα κύματα ραδιενέργειας και τις πυρηνικές εκρήξεις.

Η ρωσική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ωστόσο ότι μετά την παρέλαση το αεροσκάφος θα αντικατασταθεί από άλλο πιο σύγχρονο.

Το αεροπλάνο της «Αποκάλυψης» έχει πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων δίνοντας πρόσβαση στην ηγεσία να δίνει διαταγές από τον ουρανό. Το νέο αεροσκάφος θα αντικαταστήσει το ΊL – 80.

Θα ονομάζεται IL 96 400 M. Είναι μικρότερο σε μήκος και διαθέτει εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης.

Με τη βοήθεια της τελευταίας τεχνολογίας το νέο αεροσκάφος δρα σε μεγαλύτερη ακτίνα και έχει τη δυνατότητα να ανεφοδιάζεται στον αέρα και μπορεί να επικοινωνεί με υποβρύχια σε απόσταση 6 χιλιάδων χιλιομέτρων

Στην Ιταλία οι αρχές κατάσχεσαν προσωρινά τη θαλαμηγό «Σεχραζάντ».

Πρόκειται για “σούπερ γιοτ” μήκους 140 μέτρων, με 6 καταστρώματα και 2 σημεία για προσγείωση ελικοπτέρων. Φέρει σημαία των νήσων Κέιμαν και η αξία του υπολογίζεται στα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Air Force One: Αυτό είναι το αεροπλάνο-σύμβολο της αμερικανικής προεδρίας

Το Air Force One  είναι το αεροπλάνο-σύμβολο της αμερικανικής προεδρίας και αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο αεροσκάφος παγκοσμίως. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο διαφορετικά αεροσκάφη, που βασίζονται πάνω στο σκαρί του Boeing 747-200B με κωδικούς στις ουρές τους 28000 και 29000.

Με την ικανότητα να μπορεί να ανεφοδιάζεται εναέρια μπορεί να μεταφέρει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε οποιονδήποτε σημείο στον κόσμο μαζί με 100 άτομα συνοδεία.

Το εν λόγω αεροσκάφος θεωρείται το ασφαλέστερο αεροπλάνο του κόσμου με μήκος 70 μέτρα ύψος 20 και άνοιγμα φτερών 60. H είσοδος του Προέδρου γίνεται πάντα από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, καθώς το δωμάτιο του βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πιλοτήριο. Αμέσως μετά βρίσκεται το λεγόμενο ιπτάμενο οβάλ γραφείο που στην μοκέτα του υπάρχουν αστέρια που παραπέμπουν στην αμερικανική σημαία.

Διαθέτει χειρουργείο, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δωμάτιο του Αμερικανού Προέδρου, ενώ σε αρκετά σημεία του αεροσκάφους υπάρχουν διάφορα ιατρικά εξαρτήματα. Στην μέση του έχει δημιουργηθεί η αίθουσα συσκέψεων που χρησιμοποιείται και για εστιατόριο.

Το Air Force One διαθέτει επίσης βαρύ οπλισμό, έτσι ώστε να προστατέψει τον πλανητάρχη αν χρειαστεί! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους επιβιβάστηκε στο Air Force One και παρέμεινε στον αέρα για περισσότερα από δύο 24ωρα, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες είχαν εκφράσει τον φόβο ότι ίσως γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Το Boeing 747 διαθέτει και ένα κέντρο καμερών που παρακολουθούν κάθε σημείο του τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Χαρακτηριστικές είναι οι κάμερες στα φτερά του αεροσκάφους.

Το ειδικά διαμορφωμένο 757-200 διαθέτει όλες τις ανέσεις, προσφέροντας στους επιβάτες την αίσθηση ότι βρίσκονται στα σαλόνια και τις σουίτες κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου.

Τα δυο αεροσκάφη κατασκευάστηκαν το 1986 και ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε όποιο από τα δύο αεροσκάφη, αυτό λαμβάνει το χαρακτηριστικό κλήσης Air Force One, με το οποίο έχει επικρατήσει να τα αποκαλούν.

Έχει αυτονομία 6.800 ναυτικά μίλια και μπορεί να ανεφοδιαστεί στον αέρα και το καθένα από τα δύο έχει κοστίσει 325 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος πτήσης τους ανέρχεται στα 179.750 δολάρια ανά ώρα, όταν το ωριαίο κόστος λειτουργίας ενός τυπικού Boeing 757-200 υπολογίζεται στα 8.383 δολάρια.

Ο εξοπλισμός του «Air Force One»

-Εξοπλισμένο δωμάτιο που μπορεί να λειτουργήσει και σαν χειρουργείο, ενώ υπάρχει πάντα κατά τη διάρκεια της πτήσης ένας γιατρός.

-Δύο κουζίνες όπου μπορεί να προετοιμαστεί φαγητό για 100 ανθρώπους.

-Μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων που μετατρέπεται σε… τραπεζαρία.

-Το αεροσκάφος μπορεί να ανεφοδιαστεί ενώ είναι στον αέρα.

-Διαθέτει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

-Τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Προέδρου περιλαμβάνουν κρεβατοκάμαρα, μπάνιο, γυμναστήριο και γραφείο.

Η ιστορία του Air Force One

Ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που χρησιμοποίησε το Air Force One ήταν ο Τζον Κένεντι το 1962, ωστόσο τα σημερινά αεροσκάφη κατασκευάσθηκαν επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν και παραδόθηκαν το 1990, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Πάντως η πρώτη προεδρική πτήση με αεροσκάφος ειδικά διαμορφωμένο έγινε για τον Πρόεδρο Ρούζβελτ, με κωδικό «ιερή αγελάδα», το 1945.

Χτίζεται νέο αεροσκάφος

Αξιοποιώντας τον σκελετό του Boeing 747-8 το νέο προεδρικό αεροσκάφος θα είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο, ικανό να πετάει πιο μακριά, και τεχνολογικά πιο προηγμένο από το σημερινό 747-200Β.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το νέο προεδρικό αεροσκάφος δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2023, ενώ το κόστος του θα είναι ανάλογο των προσδοκιών.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη ζητήσει 102 εκατομμύρια δολάρια για τον σχεδιασμό του αεροσκάφους, καθώς και 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς να έχει υπολογίσει ενδεχόμενες υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...