Η πασίγνωστη φωτογραφία που απεικονίζει την τότε 9χρονη Kim Phuc, η οποία έγινε γνωστή και ως “Napalm girl” (AP Photo/Nick Ut, File)
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που απεικονίζει το 9χρονο κοριτσάκι να τρέχει κλαίγοντας, γυμνό, τραυματισμένο και σε απόλυτο πανικό μακριά από τους βομβαρδισμούς του Βιετνάμ είναι μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία της πολεμικής δημοσιογραφίας. Μια φωτογραφία του Nick Ut, ο οποίος βραβεύτηκε το 1973 με το βραβείο Πούλιτζερ.
Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ο Ut και το τότε κοριτσάκι Kim Phuc, γνωστή και ως “Napalm girl”, βρέθηκαν στο Μιλάνο για να εγκαινιάσουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “From Hell to Hollywood”, στο Palazzo Lombardia του Μιλάνου έως τις 31 Μαΐου.
Την έκθεση επιμελήθηκαν οι La Thi Than Thao και Sergio Mandelli, και περιγράφει ολόκληρη την καριέρα του φωτορεπόρτερ Nick Ut.
Η Kim Phuc και ο Nick Ut το 2015 (AP Photo/Jennifer N. Kay)
Ο φωτογράφος, ο οποίος εργάστηκε και στο Hollywood, και η Phuc διηγήθηκαν στην Corriere della Sera την φρικτή μέρα των βομβαρδισμών. Στις φωτογραφίες φαίνονται, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του χωριού Τρανγκ Μπανγκ να τρέχουν τραυματισμένοι και πανικόβλητοι κατά τη διάρκεια του γνωστού βομβαρδισμού το 1972. Ανάμεσα σε αυτούς, και η γιαγιά της Phuc ενώ κρατά νεκρό το μικρό της εγγονό.
Η Phuc υποβλήθηκε συνολικά σε 17 επεμβάσεις και έζησε σε Κούβα, Βιετνάμ και Καναδά. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε πως “ξανατελούνται τα ίδια πράγματα” και πως “θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου για να χρησιμεύσει ως μάθημα”, ενώ ευχή της είναι να παραδώσει “ένα αντίγραφο αυτής της φωτογραφίας μου στον Πάπα Φραγκίσκο”.
Από την πλευρά του ο φωτορεπόρτερ Ut μίλησε στην Corriere della Sera τονίζοντας, πως για να σώσει την Phuc και άλλα παιδιά, άφησε τις φωτογραφικές του μηχανές και έτσι την μετέφερε σε νοσοκομείο με το βαν του.
Πάντα υποστηρικτικός των μαχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και απαντώντας σε ερώτημα για το “τι θα μπορούσε να κάνει μια φωτογραφία για τον πόλεμο στην Ουκρανία;”, ο Ut απάντησε πως “ακόμη και μια φωτογραφία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη” και είπε πως “μίλησα πολύ με Ουκρανούς πρόσφυγες στο Λος Άντζελες, οι οποίοι μου ζήτησαν να πάω. Θα ήθελαν να δω κι εγώ αυτόν τον πόλεμο και να συνεχίσω τις φωτογραφίσεις”.
Πηγή: ertnews.gr