Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικό αέριο: Θρίλερ με τη Γερμανία – Σε 3 μέρες θα πρέπει να πληρώσει τη Gazprom που αξιώνει ρούβλια 

Στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom. Η επίσημη γερμανική θέση έως στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Πάντως, υπάρχει το «παράθυρο» ο οφειλέτης να πληρώσει σε ευρώ την τράπεζα της Gazprom και στη συνέχεια η τράπεζα, η οποία έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, να μετατρέψει τα ευρώ σε ρούβλια. Πάντως, η επίσημη στάση του Βερολίνου παραμένει ξεκάθαρη. 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle Γιάννης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2022. Ο δείκτης ανάπτυξης προσδιορίζεται στο 2,2%, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του πως σε περίπτωση ενεργειακού εμπάργκο, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί με ύφεση έως -6% «Είναι διαχειρίσιμο αυτό» διαβεβαίωσε πάντως ο Γερμανός υπουργός.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο πρωτοστατεί για ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, καθώς η Γερμάνια κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από ρωσικές πηγές ενέργειας από το 55% στο 35%. 

Την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου σε  Βαρσοβία και Σόφια.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας αφορά και την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει στην ουσία τη βοήθεια προς τη γειτονική χώρα, πριν συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του στο Μαξίμου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. 

Για «άμεση επίθεση» κατηγόρησε τη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι μετά τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα. Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...